Kad birate muškarca birajte onoga sa čijim manama možete da živite - Mudro zapažanje

Često, kada ulazimo u partnerski odnos, skloni smo fokusirati se na pozitivne osobine potencijalnog partnera i zanemariti njegove mane i nedostatke. 


U početku, neke njegove navike koje smatramo nevažnim činimo nebitnima, nadajući se da će se s vremenom promijeniti. No, istina je da te male navike s vremenom mogu postati sve iritantnije. Prije nego što započnemo vezu, važno je pažljivo razmisliti o negativnim osobinama potencijalnog partnera i procijeniti jesmo li spremni prihvatiti ih i živjeti s njima. 

Stručnjaci naglašavaju da je važno sagledati i mane partnera, jer to može olakšati mnoge stvari u budućnosti. Možda je vaš partner divna osoba, ali isto tako može biti nepouzdan ili imati navike koje vam ne odgovaraju, kao što je, na primjer, nered u kući ili emocionalno zatvaranje kad je ljut. 

Svi mi imamo neke od ovih osobina, ali ključno pitanje je možemo li ih prihvatiti. Utjecaj tih negativnih osobina na vas i vaš odnos ovisi o kompleksnosti partnerove osobnosti. Važno je također razmotriti kako se sami osjećate i reagirate na partnerove mane. 

Više od 70% problema u braku nema trajno rješenje, a često su uzrokovani lošim navikama i manama partnera. Fokusiranjem energije na rješavanje problema koji su rješivi, imat ćete više snage suočiti se s onima koje ne možete promijeniti. Naravno, važno je razlikovati stvari koje možete tolerirati i zanemariti od onih koje nikako ne smijete tolerirati. 

Nikada ne smijete ignorirati manipulativno ponašanje, omalovažavanje, ponižavanje, kritiku ili kontrolu od strane partnera. Ovo su jasni znakovi emocionalne manipulacije koji, u nekim slučajevima, mogu prerasti u nasilje. Takve stvari ne smijete zanemariti, već trebate potražiti pomoć i podršku. 

Razlike u načinu života, osobnosti i mišljenju često su takve da je malo vjerojatno da će se promijeniti. Pokušati promijeniti nešto što se ne može popraviti može biti uzaludno. Stoga, ima smisla birati partnera čije negativne osobine neće značajno utjecati na vaš odnos i kvalitetu života. Možda će vas te osobine ponekad iritirati ili biti dosadne, ali ako ne ugrožavaju vašu sreću i odnos, mogu biti podnošljive.

No comments

Powered by Blogger.