Kako majke na nesvjestan način otežavaju život kćerkama - 3 oštre izjave M. Labkovskog

Svako od nas nosi svoju jedinstvenu predstavu o sreći, i čini se da bez obzira na različite puteve koje biramo u životu, svako vjeruje da je njegov način života ispravan i pravilan. 


Kao odrasli, svjesno biramo svoje staze i svakodnevne odluke, a ne možemo zanemariti činjenicu da naše djelovanje ima dubok uticaj na našu djecu. No, često puta, kritikujemo druge bez refleksije na vlastite greške, a upravo te greške mogu negativno uticati na budućnost naše djece. 

Majke, posebno, igraju ključnu ulogu u formiranju stavova i odnosa svojih kćerki prema sebi i prema životu. Majke su te koje prenose vrijedne lekcije o odnosima s muškarcima i oblikuju stavove svojih kćerki. Poznat psiholog Mihail Labkovski jasno je istakao neke od grešaka koje mnoge žene prave, a koje duboko utječu na živote njihovih kćerki. 

Kritikovanje očeva: Kada majka kritikuje ili omalovažava oca svoje kćerke, ona stvara osjećaj srama i krivice kod djeteta zbog svog oca. Ovo dugoročno može ostaviti dubok trag na djetetu, koje će se truditi dokazati da nema loše naslijeđe. Bez obzira na odnos koji majka ima s ocem svoje kćerke, važno je da nikada ne iznosi negativne komentare o njemu pred djetetom. Otvoreno izražavanje negativnih osjećaja prema bivšem partneru nije korisno za dijete. Dijete treba vidjeti svoju majku kao sretnu i ispunjenu osobu, jer će tako naučiti kako živjeti sretno. Učimo svoju djecu putem primjera, a ne kritikama i negativnostima. 

Promocija entuzijazma: Umjesto da postavljate svojoj kćerki zadatke i obaveze s prigovorima kao što su "Trebaš naučiti kuhati", pokušajte zajedno kuhati i pokažite joj da uživate u tome. Ako dijete vidi da majka uživa u obavljanju svakodnevnih zadataka, poput kuhanja, vjerovatno će biti inspirisano da nauči isto. To je način da se dijete potakne na entuzijazam i radost u obavljanju svakodnevnih zadataka. Kćerka treba vidjeti u svojoj majci želju za životom, čak i u teškim trenucima, jer će to oblikovati njen stav prema izazovima koje život donosi. 

Ohrabrivanje individualnosti: Ne namećite svojim kćerkama tradicionalne ili očekivane uloge, kao što su brak, djeca ili dobar posao. Umjesto toga, inspirišite ih da razmišljaju slobodno i da prate svoje strasti i snove. Neka znaju da imate vjeru u njihovu sposobnost da samostalno donose odluke i da slijede svoj put. Sreća vaše djece u velikoj mjeri zavisi od vaše podrške i razumijevanja za njihove individualne životne izbore. Ohrabrujte ih da budu samopouzdane i sretne žene koje slijede svoje srce.

No comments

Powered by Blogger.