Ljudi će imati dijamant u ruci - A tragati za srebrom: Priča koja nas uči koliko vrijedimo

Inspirativna priča koja će vas potaknuti na duboko razmišljanje o vašoj vlastitoj vrijednosti. Koliko često se oslanjamo na mišljenje drugih o sebi i kako to utječe na naše samopouzdanje? 


Jednog dana, mladić je odlučio potražiti pomoć svog učitelja jer su svi oko njega tvrdili da je neuspješan i bezvrijedan. Osjećao se potpuno nesretno i izgubljeno te je molio učitelja za pomoć. Učitelj mu je odgovorio: "Trenutno sam vrlo zauzet. Imam važan problem koji moram odmah riješiti. No, ako mi pomogneš u mom problemu, bit ću spreman pomoći i tebi u tvom problemu." 

Mladić je pristao. Tada mu je učitelj predao prsten sa dragim kamenom i rekao: "Moram hitno prodati ovaj prsten kako bih namirio dug. Idi na tržnicu i pokušaj prodati ga po što višoj cijeni. Ne prihvaćaj ponude ispod jednog zlatnika." Mladić je krenuo na tržnicu i počeo nuditi prsten trgovcima. Međutim, kada su čuli cijenu od jednog zlatnika, neki su se nasmijali, a neki jednostavno okrenuli glavu. 

Samo jedan trgovac je objasnio da je cijena od jednog zlatnika preskupa za prsten. "Za ovaj prsten možeš dobiti samo bakreni novčić, ili u iznimnim slučajevima, srebrnjak", rekao je trgovac. Mladić se vratio učitelju frustriran: "Nisam uspio ispuniti tvoj zadatak. Najbolje što sam mogao dobiti je srebrnjak, ali ti si rekao da ne prihvatim manje od zlata. Ovaj prsten nije toliko vrijedan." 

Učitelj mu je odgovorio: "Izrekao si ključnu lekciju. Prije nego što prodaš prsten, moraš saznati njegovu stvarnu vrijednost. Tko to može bolje od stručnjaka za dragulje? Idi do zlatara i pitaj ga koliko bi ponudio. Bez obzira na njegov odgovor, nemoj prodati prsten i vrati ga meni."

Mladić je posjetio zlatara. Dugo je promatrao prsten i naposlijetku rekao: "Mogu ponuditi 58 zlatnika sada, ali ako mi daš malo vremena, kupit ću ga za 70." Mladić je bio oduševljen i brzo se vratio učitelju s ovom vijesti. Nakon što je čuo priču mladića, učitelj je objasnio: "Ti si poput tog prstena - dragocjen i jedinstven! Samo pravi stručnjak može procijeniti tvoju pravu vrijednost. Zašto onda tražiš potvrdu od prolaznika na tržnici, očekujući da će prva osoba koju sretneš znati koliko vrijediš?" 

Iz ove priče možemo izvući važnu pouku: Sami moramo prepoznati svoju vrijednost. Ponekad se previše oslanjamo na tuđa mišljenja, ali istina je da samo mi sami možemo najbolje procijeniti svoje vještine, talente i vrijednost. Ne dopustite drugima da vas definiraju; umjesto toga, sagledajte sebe s ljubavlju i samopouzdanjem. Svi mi imamo svoju jedinstvenu vrijednost u svijetu, i to je ono što nas čini posebnima.

No comments

Powered by Blogger.