"Majka je jedini iskreni prijatelj" - 4 savjeta dede koja su me učinili srećnim čovjekom

Kroz svoje djetinjstvo, moj djed je prenio na mene dragocjene životne pouke koje su oblikovale moj način razmišljanja i pomogle mi da vodim srećniji i ispunjeniji život. 


Prva i najvažnija pouka koju mi je prenio bila je potreba da tražimo dobro u sebi i drugima. Kada bih kao dijete osjećao bijes i frustraciju, često sam mislio da to činim kako bih nešto postigao. Međutim, moj djed me naučio da takvo razmišljanje samo šteti meni samome. 

"Što prije naučiš kako neutralisati loše emocije koje osjećaš, to ćeš biti sretniji", govorio je. Njegove riječi nisu mi u potpunosti bile jasne tada, ali sam kasnije shvatio koliko su duboke i istinite. Nije ni čudo što je živio 102 godine; zaista je znao kako izvući najbolje iz svakog trenutka života. 

Sljedeća važna lekcija koju mi je prenio bila je da je ljubav lijek za mnoge životne probleme. "Ljubav je najmoćnija sila na svijetu, ona može pretvoriti stijenu u prašinu", govorio je. Ovu istinu sam shvatio tek u svojim kasnim dvadesetima. Zagrljaj ili poljubac voljene osobe mogu izazvati najdivnije emocije u našem tijelu i pomoći nam da se osjećamo bolje. 

Jedna od pomalo tužnih, ali istinitih lekcija koju sam naučio od svog djeda jeste da djeca neće uvijek poštovati svoje roditelje. Često će ih povrijediti, poniziti ili razočarati do te mjere da će roditelj poželjeti odustati. "Sine, kada jednog dana imaš svoju djecu, shvatit ćeš da nije uvijek lako. 

Ta djeca će te povrijediti, možda čak i poniziti, i činit će da se osjećaš loše. No, moraš razumjeti da tvoje dijete nema potpunu svijest o posljedicama svojih riječi ili postupaka. Nemoj se ljutiti kad dijete izrazi svoju frustraciju; sačekaj da odrasteš i postaneš uzorak odraslog čovjeka."

I na kraju, moj djed mi je prenio neprocjenjivu lekciju o odnosu s majkom. Naučio me da od majke nema većeg prijatelja. Kada se osjećamo najgorim, kada smo nesretni i kada nam je potreban savjet ili podrška, uvijek se možemo obratiti svojoj majci. Ona nas nikada neće razočarati. Ta ljubav i podrška su bezuvjetni, i upravo zbog toga se majka često smatra najvažnijim prijateljem kojeg možemo imati. 

Sve ove životne pouke koje sam naučio od svog djeda obogatile su moj život i pomogle mi da razvijem dublje razumijevanje sebe i drugih. Njegove riječi su me inspirirale da tražim ljepotu u svijetu, cijenim ljubav kao najvažniji resurs, razumijem izazove roditeljstva i njegujem poseban odnos sa svojom majkom. Ove pouke nisu samo riječi, već vodilje koje me inspiriraju da živim bolje i ispunjenije.

No comments

Powered by Blogger.