"Muž i žena treba da žive jedno za drugo, a ne jedno sa drugim" - Frojd o greškama u braku

Život nas često suočava s velikim promjenama, a jedna od najznačajnijih promjena koju mnogi doživljavaju je stupanje u brak. 


Prije braka, često živimo život koji se čini potpuno različitim od onog što nas čeka u braku. Ljudi, kao pojedinci, kontinuirano se razvijaju i mijenjaju, a ove promjene mogu imati dubok utjecaj na dinamiku u braku. Promjene koje doživljavamo u životu, bilo da su pozitivne ili negativne, oblikuju nas kao osobe.

Neke promjene nas čine boljim, mudrijim i zahvalnijim, dok druge mogu izazvati izazove i stvoriti napetosti u braku. Kako starimo i prolazimo kroz različite faze života, mijenjamo svoje prioritete i perspektive. Brak je institucija koja zahtijeva kontinuirano prilagođavanje i komunikaciju između partnera. 

Ponekad, kada se promjene dogode na različite načine za oba partnera, moguće je da se počnu osjećati udaljenima jedno od drugog. Ovaj osjećaj udaljenosti može dovesti do konflikata, svađa i, u nekim slučajevima, do razvoda. Sigmund Freud je jednom izjavio da se ljudi nakon braka često prestanu truditi jedno za drugo i umjesto toga, žive zajedno zbog drugih razloga. 

Domaćinstvo i briga o djeci mogu postati prioriteti koji preplavljuju partnerski odnos. To može stvoriti rivalitet između supružnika, a osjećaj gubitka intimnosti i pažnje može uzrokovati probleme u braku. Mladi parovi često stupaju u brak s visokim očekivanjima o sreći i harmoniji u zajedničkom životu.

Međutim, nisu uvijek spremni suočiti se s izazovima koje brak donosi. Nedostatak iskustva i nezrelost mogu dovesti do nesporazuma i nerealnih očekivanja. Važno je razumjeti da su poteškoće koje se pojavljuju u braku često privremene i da se mogu prevladati uz međusobno razumijevanje, strpljenje i podršku. 

Supružnici trebaju naučiti kako izbalansirati svoje obveze prema djeci i domaćinstvu s pažnjom prema partneru. Žene trebaju prepoznati potrebu svog muža za pažnjom, dok muškarci trebaju razumjeti teret koji žene često nose i kako bi podrška u kući i brizi o djeci mogla biti od velike važnosti. 

Ključno je zapamtiti da je ljubav temelj braka, a u teškim trenucima, kada se čini da su izazovi nepremostivi, supružnici trebaju vratiti svoju pažnju na tu ljubav koju dijele. Osvježavanje sjećanja na tu duboku vezu može pomoći u prevladavanju teškoća i obnovi harmonije u braku. Brak je naporan rad, ali i najvrednija investicija u sreću i zajedničku budućnost.

No comments

Powered by Blogger.