"Vjeruj onome ko ćutke čini lijepe stvari" - 6 mudrosti Khayyama koje svaka žena treba zapamtiti

Živimo životom koji često prolazi brzo, a često zaboravljamo da se zaustavimo, usporimo i obratimo pažnju na sebe.


 Ponekad nam nije lako razumjeti šta je zaista važno u tom trku. U takvim trenucima, mudre riječi i savjeti mogu biti od velike koristi. Izdvojili smo nekoliko citata Omara Khayyama koji mogu biti inspirativni za sve žene i koji bi trebali ostati urezani u pamćenju. 

1. "Nije strašno kada je hljeb crn, strašno je kada je duša crna": Ovaj citat nas podsjeća da ne bismo trebali vrednovati ljude i situacije isključivo na osnovu materijalnih dobara. Trebali bismo dublje gledati i tražiti ljepotu u ljudima. 

2. "Gledaj samo naprijed, nikad se ne vraćaj nazad": Ovaj citat nas podseća da ne bismo trebali ostajati zarobljeni u prošlosti, čak i ako je prošlost bila dobra. Važno je živeti u sadašnjem trenutku.

3. "Vjeruj onome ko ćutke čini lijepe stvari": Umjesto da vjerujemo onima koji nam laskaju riječima, trebali bismo obratiti pažnju na ljude koji svojim djelima pokazuju svoju ljubaznost i dobrotu. 

4. "Imajte manje prijatelja": Kvalitet prijateljstva je važniji od kvantiteta. Bolje je imati nekoliko bliskih prijatelja na koje se možemo osloniti nego mnogo površnih veza. 

5. "Ko ne želi da sluša, neće ni čuti": Nema potrebe gubiti vreme na ljude koji nisu spremni da nas saslušaju i podrže. Trebali bismo se osloboditi toksičnih odnosa i komunikacija koje nas ne ispunjavaju. 

6. "Voljena žena treba da bude srećna, inače ne bi trebala da se bavi nečim što ne može": Ova misao nas podseća da zaslužujemo partnera koji će se truditi da nas usreći i da zajedno gradimo srećan život. 

U ovim citatima Omara Khayyama, svaka žena može pronaći inspiraciju za život u skladu sa svojim vlastitim vrijednostima i srećom.

No comments

Powered by Blogger.