Zašto je danas normalno biti neoženjen u 40im - "Teško je pronaći ženu posvećenu porodici"

Danas primjećujemo sve više muškaraca u četrdesetima koji ostaju neoženjeni, i ova pojava postaje sve češća. Za mnoge, to je postalo norma. 


Međutim, da bismo razumjeli razloge koji dovode do ove situacije, moramo pažljivo sagledati sve aspekte. Neki tvrde da problem nije u tim muškarcima, već u ženama. Postoji percepcija među muškarcima da je teško pronaći ženu koja će biti spremna preuzeti ulogu domaćice i posvetiti se porodici. 

Kritikuju kako se današnje žene često usmjeravaju na nezavisnost i karijeru te nerijetko izražavaju nezainteresiranost za brak. Neki muškarci čak tvrde da mnoge žene traže partnere isključivo radi materijalne sigurnosti i komfora. Ipak, u svemu ovome postoje i aspekti za koje muškarci snose odgovornost. 

1. Nedostatak povjerenja u ljubavi: Muškarci su danas često oprezniji, ali ponekad i sebični kad se upuštaju u veze. Svi želimo ljubav, ali rijetko se odvajamo od straha i dajemo se u potpunosti partneru. Na primjer, moguća je situacija gdje muškarac svoju imovinu stavlja na ime majke, kako bi je kasnije mogao pokloniti partnerki, dok ona registrira automobil na ime svog oca. Sve ovo ukazuje na nedostatak povjerenja i otvorenosti među partnerima, što može ozbiljno ugroziti odnos. 

2. Nespremnost na promjene: Muškarci koji su dugo bili sami često su vrlo prilagođeni svojim svakodnevnim rutinama i teško im je prihvatiti promjene koje veza sa sobom nosi. Neke navike su duboko ukorijenjene u njihovom životu i ne žele ih mijenjati zbog straha da će izgubiti udobnost koju su stekli. Također, svjesni su da brak donosi specifične odgovornosti, uključujući i financijske, te se može osjećati kao rizik. 

3. Samostalnost u četrdesetima: Kada muškarac pređe četrdesetu, može biti izazovno pronaći partnerku slične dobi i interesovanjima. Stoga se mnogi odluče za veze s mlađim ženama. Međutim, mnogi od tih muškaraca nisu spremni za ozbiljnu vezu. Za njih, brak i veze nisu nužno cilj života. Postalo je prihvatljivo biti neoženjen u četrdesetima i ne smatraju to problemom. 

U konačnici, razlozi zašto sve više muškaraca u četrdesetima ostaje neoženjeno može varirati od osobe do osobe. Važno je naglasiti da svaka osoba ima svoje životne okolnosti i prioritete, te da ne postoji univerzalno rješenje ili presuda za ovu situaciju. Važno je da svako pronađe put koji mu najbolje odgovara i koji mu donosi sreću i ispunjenje.

No comments

Powered by Blogger.