Ženo - Pokaži zube, ne glumi uvijek princezu nego budite čvrsta i istrajna

Često možemo primijetiti da većina djevojčica, od najranijih dana u vrtiću pa kroz školske klupe, izbjegava preuzimanje negativnih uloga u priredbama ili predstavama. 


Scenariji se često vrtjele oko princeza, Pepeljuga, dobrih vila ili malih sirena, dok su negativne uloge ostavljene po strani. Pitanje koje se postavlja jeste da li su te negativne uloge zaista toliko loše? Možda u sebi nose nešto vrijedno i energiju koja može biti korisna. Evo nekoliko uloga koje žena može da odigra tokom svog života, a koje nisu nužno loše: 

Nevaspitana žena: Od malih nogu nas uče da žene trebaju biti kulturne, obazrive i spremne da pomognu i saslušaju druge. Međutim, ponekad je dobro dozvoliti si da budete nevaspitani. To ne znači da trebate postati nepristojni, ali možete postaviti granice i ne dozvoliti drugima da vas zloupotrebljavaju. Biti uvijek dostupan za druge često dovodi do toga da budemo iskorišteni, iako se to ne primjećuje. 

Čvrsta i jaka: U nekim kulturama i porodicama, djevojke se uče da budu poslušne, nježne i mirne, dok se izražavanje snažnih stavova i osjećaja često doživljava kao negativno ponašanje. Međutim, biti snažna i borbena žena je također važno. Trebate biti sposobni iznijeti svoje mišljenje i stavove bez straha od toga da će vas drugi osuđivati. 

 Loša domaćica: Nema potrebe da uvijek budete besprijekorne domaćice. Dopustite si da ponekad budete "loša" domaćica. Ne morate sve znati ili raditi sami. Otvoreno priznavanje da nešto ne znate ili da vam je pomoć potrebna može osloboditi stres i omogućiti drugima da preuzmu svoj dio odgovornosti. 

Drska gospođa: Iako nas uče da budemo uljudni i ljubazni, ponekad je važno da pokažemo svoje "zube" i stanemo u svoju odbranu. Biti odbojna ili drska nije uvijek negativno, pogotovo kada se suočavate s ljudima koji vas pokušavaju iskoristiti ili povrijediti. Imati mehanizam odbrane je važno za očuvanje vlastitog integriteta. 

U zaključku, uloge koje žena igra u svom životu mogu biti raznovrsne, i svaka od njih ima svoje mjesto i vrijeme. Važno je znati kada i kako preuzeti određenu ulogu kako biste postigli ravnotežu i očuvali svoj integritet i samopouzdanje. Nema potrebe da uvijek budete princeza ili vila; ponekad, biti malo "negativan" može donijeti pozitivne promjene u vašem životu.

No comments

Powered by Blogger.