"Ako se pitate tko je vaš najveći neprijatelj, pogledajte se u ogledalu" - 10 pravila Litvaka

Mihail Litvak je priznao da nije podnosio materijalnu zavisnost niti bilo kakvu vrstu ovisnosti o drugim ljudima. Najviše je težio slobodi, a tu slobodu je pronašao kroz svoju vlastitu transformaciju. 


Ovdje donosimo njegovih 10 načela: 

1. Uspjeh dolazi kada usvojite sposobnost da duboko razumijete situacije. 

2. Najbrži put do neuspjeha je pokušaj da se svakome dopadnete. 

3. U životu, važno je posvetiti se samo dvjema stvarima - ljubavi i poslu, pri čemu je posao važniji. Jer, kada postignete uspjeh u svom profesionalnom životu, to često pozitivno utječe i na aspekte ljubavnog života. 

4. Kad osoba voli svoj posao, svaki dan koji provede radeći nije teret, već radost. Rad nije samo obveza - to je izvor zadovoljstva. 

5. Ako vas zanima kako drugi ljudi reagiraju na vaše planove, jednostavno im otvoreno ispričajte svoje ciljeve. Oni koji skrivaju zavist kritizirat će vaše snove, dok će oni koji vam žele dobro pružiti podršku i korisne savjete.

6. Ako vam netko predbacuje nezahvalnost, budite spremni platiti za njihove usluge i ne očekujte ništa više od njih. 

7. Nema potrebe dokazivati se bilo kome. Dokazivanje samo gubi vrijeme i resurse, često iz čistog inata. Primjerice, Marilyn Monroe je cijeli život pokušavala dokazati svom ocu koliko je talentirana, no pitanje je je li ju to istinski usrećilo. 

8. Komunikacija s prijateljima je prijatna, ali komunikacija s "neprijateljima" je korisna. Ovdje se ne misli nužno na osobe koje vam žele zlo, već na one koje nisu vaši prijatelji, kao što su kolege. Takvi razgovori često mogu biti konstruktivniji od razgovora s prijateljima i pomoći vam da unaprijedite svoje projekte. 

9.  Snovi i maštarije su odjek vaših vlastitih sposobnosti. Razmislite o načinima kako da ostvarite svoje snove. Nema žurbe, sve će doći u pravom trenutku. Često mislimo da su neki ciljevi nedostižni, ali zapravo nema takvih stvari. Ako nešto zaista želite, to je i ostvarivo. 

10. Ako se pitate tko je vaš najveći neprijatelj, pogledajte se u ogledalu. Radite na vlastitoj sreći i sve druge prepreke će se postupno razriješiti. Sreću morate prvo pronaći u sebi, a tek tada je možete pronaći i drugdje.

No comments

Powered by Blogger.