Čovjek koji zna ućutkati svoj um kad je previše glasan - Taj čovjek ima moć

Svaki čovjek koji razumije duboku moć tišine ima ključ za otkrivanje pravog blagostanja i istinske sreće.


Onaj koji poznaje umijeće šutnje posjeduje najdragocjeniju mudrost. U našem svakodnevnom životu, um se često trudi da nametne svoje vlasništvo nad našim emocijama, prisiljavajući nas da izgovaramo stvari koje nikada ne bismo rekli u mirnom stanju. Um je neprestano aktivan i uporan u svojim razgovorima, čak i kada ti razgovori nisu potrebni. Često nam proturječi i čini da donesemo nepromišljene odluke. 

Uprkos svemu tome, tišina se ispostavlja kao najveća sila u našem univerzumu. Osoba koja zna kako umiriti svoj um kad je on previše bučan i koja zna kada šutjeti i ne polemizirati s onima koji su neosjetljivi ili ne razumiju - ta osoba posjeduje moć. 

Tišina je najmoćnija odbrana od gluposti. Nažalost, mnogi ljudi nisu svjesni njenog blaga. Pobjegavamo od samoće, plašeći se da ćemo se izgubiti u njoj, bilo zbog dosade ili zbog vlastitih misli koje nas progoni. Pokušavamo se opterećivati svakodnevnim aktivnostima, no sve što time postižemo je nemir. No, tišina je mnogo više od pukog odsustva riječi; ona je duboka mirnoća uma. 

Kada postanemo svjesni snage tišine, tada otkrivamo tajanstvo pravog zadovoljstva. U trenutku kada razumijemo pravu prirodu sreće, uspinjemo se iznad njenih prolaznih oblika, iznad trenutaka radosti i tuge, iznad euforije i patnje. U tom trenutku, pronalazimo svoju suštinu. Sve to proizlazi iz... tišine.

No comments

Powered by Blogger.