Čuvene riječi Mome Kapora: "Samoću ne može svako da izdrži, ona nije za slabe"

Samoća nije nešto što treba plašiti. Ona nosi svoju posebnu vrijednost, kako je zapaženo i od strane čuvenog pisca Momčila Moma Kapora. 


Rečenica "Ne treba se plašiti samoće. Ona je plemenita, ona je deo našeg života, baš kao i okupljanje. Ali nju ne može svako da izdrži! Ona nije za slabe, koji neprestano moraju da budu okruženi drugima da bi zaboravili koliko su slabi. I ne može svako iz svoje samoće, poput školjke, oblikovati biser i pokloniti ga drugima. 

Jer, poznato je: ne pravi svaka školjka biser," donosi važnu poruku o značaju samoće i njenom potencijalu za lični razvoj. Momčilo Momo Kapor, istaknuti srpski književnik i umetnik, ostavio je dubok trag svojim djelima, a ovaj citat je samo jedan od mnogih koji odišu dubokim razmišljanjima o ljudskoj prirodi. 

On nas podseća da često najneobičniji ljudi ne privlače pažnju spolja jer su unutrašnje bogatstvo i duboki sukobi sa svetom ono što ih čini posebnima. Njihova čudnovata unutrašnjost često ne zahteva vanjsko ukrašavanje ili pažnju drugih; umesto toga, teže sakrivanju. 

Sreća, kako je navedeno u drugom citatu Momčila Kapora, može se pronaći u prihvatanju života takvog kakav jeste i prestanku trke za nerealnim standardima ili idealima. Možda se suština sreće krije u tome da zastanemo i osjećamo prisutnost života, pre nego što nas okolnosti primoraju na ograničenja i zabrane.

Iako je danas svima dostupna tehnologija poput mobilnih telefona, ne treba zaboraviti da prava vrednost leži u međuljudskim odnosima, prijateljstvu i ljubavi. Možemo imati sve materijalno, ali to nema istu vrednost kao što ima kada ga delimo sa drugima. Kapor nas podseća da prava vrednost leži u ljubavi i pažnji koje ulažemo u odnose s drugima. 

Na kraju, Momčilo Momo Kapor nas podseća na važnost ljubavi koju ulažemo u stvari i odnose u svom životu. Vrednost neke stvari nije određena njenom cenom, već količinom ljubavi i pažnje koju pružamo. Na kraju dana, ljubav čini stvari, bilo materijalne ili emocionalne, istinski vrednim.

No comments

Powered by Blogger.