Dr Bojanin: “Ako djete više voli gledati crtane nego ići u šetnju sa tobom - Izgubio si bitku”

Profesor dr. Svetomir Bojanin je priznat i istaknut stručnjak u polju neuropsihologije razvojnog perioda. 


Također je poznat kao ugledan dječiji psihijatar i autor mnogih knjiga i udžbenika posvećenih temama rane dječje dobi i obrazovanju. Njegove knjige su bogate dragocjenim savjetima za roditelje, a posebno se bavi fenomenom slušanja i poslušnosti kod djece, te pitanjem zašto se djeca često ponašaju impulsivno i ispoljavaju izlive bijesa na javnim mjestima ili pred gostima.

Ove njegove misli i savjeti duboko su ukorijenjeni u razumijevanju dječjeg razvoja i potreba te naglašavaju važnost roditeljske uloge u oblikovanju dječjeg ponašanja. Profesor Bojanin ističe da je fenomen slušanja kod djece često zapostavljen u modernom društvu, gdje su djeca sve više izložena vizualnom stimulacijom, kao što su televizija i video igre. 

To može dovesti do zakržljavanja mašte i sposobnosti djece da budu poslušna. Djeca počinju doživljavati svijet isključivo kroz ono što vide, što može narušiti razumijevanje pravih vrijednosti. Ovo je naročito važno jer ono što vidimo često ima veći utjecaj na nas od onoga što čujemo. Kako bi se razvijala dječja mašta i sposobnost slušanja, potrebno je pružiti djeci priliku da čuju priče, razgovaraju s roditeljima i drugima, te da razvijaju svoju kreativnost kroz crtanje. 

Bojanin naglašava važnost razgovora i aktivnog sudjelovanja roditelja u dječjem svakodnevnom životu. Kada se govori o ponašanju djece na javnim mjestima ili pred gostima, profesor Bojanin ističe da se problemi u ponašanju ne rješavaju tada, već su rezultat kontinuirane roditeljske interakcije s djetetom tokom njegovog razvoja. Djeca koja su dobila dovoljno pažnje i ljubavi od svojih roditelja i koja su naučila slušati i razgovarati s njima, obično ne ispoljavaju razdražljivost i izlive bijesa u javnosti.

Bojanin također upozorava na opasnost od korištenja televizije i video igara kao sredstva za čuvanje djece (bebisiterka). Umjesto toga, naglašava važnost provođenja vremena s djecom, aktivnog sudjelovanja u njihovim aktivnostima i oblikovanju njihovog svakodnevnog života. Kako bi se izbjegli izljevi bijesa djece u trgovinama ili pred gostima, profesor Bojanin predlaže izgradnju odnosa povjerenja s djetetom i razgovor o važnim temama poput kupovine i praznika. 

Djeci bi trebalo objasniti značaj određenih trenutaka i događaja te postaviti granice na prikladan način. Nadalje, Bojanin upozorava na potrebu za iskrenim komunikacijama u obitelji, gdje roditelji trebaju biti svjesni primjera koje postavljaju pred svojom djecom. Dijalog s djecom, umjesto tjelesnog kažnjavanja, može pomoći u razumijevanju emocija i stvaranju bliskih veza. 

Profesor dr. Svetomir Bojanin naglašava da je ključno da djeca osjećaju ljubav, pažnju i podršku svojih roditelja. Ispravna roditeljska uloga u djetetovom razvoju može oblikovati njihov karakter i ponašanje, stvarajući emocionalno zdravu i odgovornu odraslu osobu.

No comments

Powered by Blogger.