Imamo velike kuće, a male porodice - Mnogo diploma, nimalo znanja: Šta nam se desilo?

Ovo vrijeme u kojem živimo karakteriše brza prehrana i spora probava, naglasak na veličini, ali često manjak karaktera, brze zarade i površnih odnosa. 


Živimo u vremenu u kojem ima mnogo slobodnog vremena, ali premalo pravog zadovoljstva. To je doba obilne hrane, ali i loše ishrane. Sve ovo nas podseća na paradoks našeg vremena, kako ga je opisao američki komičar Džordž Karlin. U današnjem svetu, veliki građevinski projekti donose nam impresivne zgrade, ali su nam strpljenje i tolerancija postali kraći. 

Imamo šire puteve, ali su nam vidici postali uži. Potrošimo više novca, ali istovremeno imamo manje zadovoljstva. Naši domovi postaju sve veći, ali porodice su sve manje. Uživamo u više komfora, ali imamo sve manje vremena za bitne stvari. Stičemo više diploma, ali ponekad čini se da imamo manje razuma.

Smijemo se premalo. Ubrzano vozimo, često se naljutimo, spavamo premalo i provodimo previše vremena pred televizorima. Molitva i duhovnost postaju sve ređe prisutne u našim životima. Ovo su vremena u kojima se čini da imamo mnogo materijalnih stvari, ali manje suštinskih vrijednosti. Govorimo previše, a često ljubavi nedostaje. 

Lako mrzimo, a teško volimo. Učimo kako da preživimo, ali se često zaboravljamo zapitati kako da zaista živimo. Dodajemo godine svojim životima, ali možda zaboravljamo dodati život svojim godinama. Nema sumnje da živimo u izazovnom i kontradiktornom vremenu. U ovom svijetu brzih promena i konstantnog napretka, možda je važno da se povremeno zaustavimo i razmislimo o tome šta zaista čini kvalitetan život.

Džordž Karlin nas podseća da ljubaznost, ljubav, međusobno razumjevanje i pažnja prema voljenima imaju neprocenjivu vrijednost. Možemo napraviti razliku tako što ćemo biti prisutni u trenucima sa svojim najbližima, cijeniti vrijednost smijea i iskrenih emocija, i njegovati duboke međuljudske veze. 

U svijetu koji često nameće brzinu i površnost, vrijednost kao što su pažnja, empatija i ljubav postaju dragocenije nego ikad. Karlin nas podseća da su najvažniji trenuci u životu oni u kojima provodimo vrieme sa svojim voljenima, izražavamo im svoju naklonost i radujemo se jednostavnim stvarima. Neka nam njegove reči budu podstrek da više cenimo ono što zaista ima vrednost u životu.

No comments

Powered by Blogger.