"Ne dopusti da ti bude prioritet neko, kome si ti samo opcija"- Snažan poruka Marka.T

Jedno od najtežih emotivnih iskustava jeste neuzvraćena ljubav, osjećaj izdaje ili odbačenosti. 


Većina ljudi se tokom svog života susretne s ovakvim stanjem, a tada se postavlja pitanje - šta učiniti? Ponekad, čak i kada jasno shvatimo da nismo prioritet nekome kao što je ta osoba nama, i kada svi znakovi upućuju na to, ostajemo u tom odnosu. Ostajemo čvrsto prianjeni za tu vezu, čak i kada znamo da je to možda posljednja slamka spasa. 

Mark Twain je ovu situaciju sjajno opisao riječima: "Nikada ne dopustite da vam neko bude prioritet kada ste samo jedna od njegovih opcija." Da biste donijeli ispravne odluke u takvim trenucima, postavite sebi nekoliko važnih pitanja i budite iskreni prema sebi. Prvo i osnovno pitanje koje biste trebali postaviti je: "Da li osoba koja me ne tretira s poštovanjem zaslužuje da bude moj prioritet?" Zašto je ta osoba tako važna za vas i zašto tolerišete njen nepoštovanje? 

Trebali biste shvatiti da niko drugi ne bi trebao upravljati vašim životom - to je vaša odgovornost. Vi trebate odrediti kakve ćete uloge imati u tuđim životima. Nema potrebe da dopustite drugima da određuju gdje pripadate i kako se osjećate. Ako je osobi svejedno hoćete li joj pružiti još jednu šansu, zašto biste je forsirali da je prihvati? Ta osoba ne traži od vas da to uradite, iako to možda čini. 

Vrijeme je da se zapitate zašto to činite i prestanete tražiti opravdanja. Nema razloga da neko obezvrijedi vašu vrijednost i dobru volju. Nastavljajući s takvim ponašanjem, samo pokazujete da se ne brinete dovoljno o sebi. U takvim odnosima često ćete izgubiti mnogo više nego što ćete dobiti - sniženo samopouzdanje i ugled. To nije nešto što vam je potrebno. 

Ako dopustite da takvo ponašanje postane rutina, to će oblikovati vašu budućnost. Važno je shvatiti da samo vi trebate odrediti gdje pripadate. Nemojte dopustiti da ostanete zarobljeni u odnosima koji vam donose neuzvraćenu ljubav, oholost i bahatost. 

Kada prepoznate takvo stanje, najbolje je da prekinete s njim. Sve dok imate sposobnost kritičkog razmišljanja, možete izbjeći ono što vam ne donosi sreću. Zato se potrudite da budete pravični prema sebi i drugima. Ne dozvolite da neko drugi bude prioritet u vašem životu dok vi ostajete sa strane. Ona osoba koja vam iskreno uzvraća osjećanja i ljubav zaslužuje sve najbolje od vas.

No comments

Powered by Blogger.