"Odaberite muškarca od kojeg ćete se lako razvesti" - 4 pravila Litvaka za odabir dobrog muža

Mihail Litvak, poznati psihoterapeut, psihijatar i tvorac koncepta psihološkog aikida, pruža dragocjene smjernice za odabir partnera u jednom od svojih djela. 


Njegova pravila nam pomažu da razmislimo o bitnim aspektima partnerstva i donesemo mudre odluke. Izaberite partnera od kojeg ćete se lako razvesti: Ova izjava na prvi pogled može zvučati kontradiktorno, ali ima duboko psihološko značenje. Litvak nas upozorava da veze temeljene na međusobnoj ovisnosti odaju psihološku nestabilnost. Partnerstvo treba biti obostrano ispunjenje, gdje se vi i vaš partner međusobno dopunjujete, umjesto da postanete emocionalno ovisni jedno o drugom. Važno je razmisliti o tome da li vas partner čini boljom osobom.

Izaberite partnera sa kojim se poklapate po inteligenciji: Litvak ističe važnost zajedničkog intelektualnog nivoa. Dok se stavovi i obrazovanje mogu vremenom prilagoditi između supružnika, inteligencija ostaje konstantna. Ova preporuka ne znači da se trebate fokusirati isključivo na intelektualne aspekte, već da razmotrite kako se vaša kompatibilnost manifestira na mnogim nivoima. 

Izaberite one koji nisu pretjerano brižni: Pretjerana brižnost može biti znak nesigurnosti ili skrivanja prošlih loših navika. Litvak nas upozorava da muškarci često bolje podnose niži nivo inteligencije svojih partnerki, dok je opcija veze sa muškarcem s nižim nivoom inteligencije često nepoželjna za žene. Također, umjesto da se orijentiramo na lijepe riječi, važno je obratiti pažnju na djela, jer ona često odražavaju suštinu osobe. 

Ne birajte partnera iz sažaljenja: Ovo pravilo je posebno važno za žene, jer se često stavlja veliki pritisak na žene da budu majke muževima i djeci. Odabir partnera iz sažaljenja često vodi nezadovoljstvu i nesreći, jer nije baziran na istinskoj ljubavi i kompatibilnosti. 

Litvak nas podučava da mudro razmislimo pri odabiru partnera, vodeći računa o njihovim karakteristikama i potrebama koje se podudaraju sa našim. Ovi savjeti nas podstiču na promišljeno donošenje odluka u ljubavi i osiguravaju da naši odnosi budu ispunjeni i sretni.

No comments

Powered by Blogger.