"Škola nije odgvornost roditelja" - 11 savjeta Labkovskog kako ne dozvoliti školi da slomi djete

Dragi roditelji i staratelji, odgoj djece je jedan od najzahtjevnijih i najvažnijih aspekata naših života. Ovi 12 sajveta Labkovskog mogu vam pomoći da bolje razumijete kako podržati i olakšati djetinjstvo svoje djece, bez nepotrebnih stresova i napora. 


1. Prije nego što vaše dijete krene u školu, nemojte ga opterećivati raznim dodatnim aktivnostima poput šaha, učenja stranih jezika i intelektualnog razvoja. Mozak djeteta do 6-7 godina nije spreman za prevelike količine informacija. Pustite ih da uživaju u djetinjstvu. 

2. Ne morate tražiti "jaku školu" za svoje dijete odmah kad krene u prvi razred. U nižim razredima, njihov psihološki komfor je ključan. Odaberite školu koja je blizu vašeg doma kako bi im olakšali putovanje i izgradnju odnosa s vršnjacima. 

3. Vašem djetetu treba dobra učiteljica, ne nužno stroga. Potrebno je da učiteljica voli djecu i svoj posao. Raspitajte se u školi i od drugih roditelja kako biste saznali više o učiteljicama i odabrali najbolju.

4.  Škola je odgovornost vašeg djeteta, a ne vaša. Možete uzeti slobodne dane u početku prvog razreda, ali nakon toga, postavite granice i dogovorite se s djetetom da je njihova škola njihova odgovornost. 

5. Prestanite neprestano pitati što se događa u školi i ne reagirajte prekomjerno na ocjene. Neka škola bude tema o kojoj će dijete odlučiti hoće li razgovarati ili ne. 

6.  Ne morate raditi domaće zadaće s djetetom niti spremati im školske torbe. Dajte im prostora da preuzmu odgovornost. I zapamtite da ćete i vi trebati pažnju u starijoj dobi. 

7.  Naravno, možete pomoći svom djetetu, ali neka inicijativa dolazi od njih. Dijete treba postaviti pitanja i izraziti potrebu za pomoći, a vi budite podrška. 

8. Ako primijetite da učitelj ne voli vaše dijete, nemojte ostaviti situaciju nerešenom. Razgovarajte s učiteljem, direktorom, pa čak i razmotrite prelazak u drugo odeljenje ili školu ako je potrebno. 

9.  Pubertet može biti izazovan period u životu vašeg djeteta. Budite strpljivi i dajte im potrebni prostor. Vaša uloga je da podržite dijete kroz ovaj zahtjevan period. 

10. Razvijanje talenata ne bi trebalo biti prisilno ako dijete ne želi. Dopustite djetetu da uživa u svojim talentima, a ne da se osjeća prisiljeno na nešto.

11.  Najvažnije je voljeti i prihvatiti svoje dijete bez očekivanja. Neka znaju da ih volite bez obzira na sve. 

Svako dijete je jedinstveno i prolazi kroz svoje vlastite izazove. Vaša podrška, ljubav i razumijevanje su ključni za njihovu sreću i uspjeh.

No comments

Powered by Blogger.