Šta se dešava u djetetovoj glavi kada ga roditelji kažnjavaju - Mudro objašnjenje psihologa

Živimo u društvu gdje postoji rasprostranjeno mišljenje da je disciplinovanje djece fizičkom kaznom normalan dio roditeljstva, a da je to jedini način da se djeca nauče pravilima i ponašanju. 


Međutim, mnogi stručnjaci su složni u tome da fizičko kažnjavanje djece ne doprinosi njihovom zdravom emocionalnom razvoju. Mihail Labkovski, poznati ruski psiholog sa bogatim iskustvom, istražuje ovu temu i objašnjava zašto roditelji ne bi trebali koristiti fizičku kaznu prema svojoj djeci. 

Labkovski naglašava da fizička kazna može uzrokovati ozbiljan stres kod djeteta. Kada se dijete osjeća ugroženo ili suočeno s fizičkom boli, njegov organizam oslobađa stresne hormone poznate kao glukokortikoidni hormoni. Ovi hormoni igraju ključnu ulogu u regulaciji odgovora na stres i bol kod odraslih. 

Međutim, kod djece se ovi hormoni ne luče u prisustvu roditelja, posebno majke, jer priroda ih štiti od takvih vrsta opterećenja. Ako se roditelj pretvori u izvor stresa za dijete, dijete to neće percipirati kao prijetnju jer će to doživjeti kao normalno ponašanje, koje dolazi od osobe na koju bi trebalo da se osloni.

Za takvo dijete, nasilje i agresija će postati uobičajeni obrasci ponašanja. Onda, kad se nađe u stvarno opasnoj situaciji s nekom drugom odraslom osobom, dijete će ili postati pasivna žrtva ili će samo reproducirati agresivno ponašanje koje je naučilo od roditelja. 

Stoga je važno da svi roditelji shvate da je fizičko kažnjavanje djece problematično. Ako su sami kao djeca bili podvrgnuti takvom ponašanju, trebali bi razmisliti kako je to utjecalo na njihov emocionalni razvoj. Tema je iznimno važna, a svaki roditelj treba razumjeti da fizička kazna može slomiti volju djeteta i ostaviti duboke emocionalne ožiljke. Važno je pronaći druge, bolje načine kako postaviti granice i voditi djecu kroz proces učenja i rasta.

No comments

Powered by Blogger.