Supruga ni u kom slučaju ne bi trebala odvajati muža od majke - Psiholog objašnjava zašto

Majka ima nezamjenjivu ulogu u životu svakog muškarca. Njen uticaj proteže se tokom cijelog djetinjstva i oblikuje psihološki razvoj svakog sina. 


Uticaj majke na muškarca je ogroman. Način na koji majka komunicira sa svojim sinom i kako se odnosi prema njemu utječe na njegov prvi doživljaj žena - jesu li podrška ili potencijalno opasne, kako uspostavljati bliskost s njima, kako izražavati emocije prema ženama i način na koji uspostavlja različite oblike odnosa. 

Zbog toga je izuzetno važno kakav je odnos između muškarca i njegove majke tokom djetinjstva, ali i kasnijih godina. Ako muškarac gaji negativne osjećaje prema svojoj majci i ima mnogo rezervi prema njoj, to često rezultira problemima u odnosima sa drugim ženama u njegovom životu. Takva osoba često nosi duboku nesigurnost i može gajiti negativne stavove prema ženskom polu, što dalje utiče na porodične i partnerske odnose. 

S druge strane, prevelika zavisnost od majke također može predstavljati problem. Zdrav odnos sa majkom zahtijeva trud i želju da se očuvaju snažne i pozitivne veze. Iako je prirodno osećati zahvalnost i dužnost prema roditeljima zbog onoga što su učinili za nas, važno je raditi na ostvarivanju ravnoteže između tih odnosa i odnosa s partnerkom. 

Ključno je da se suočimo s ovim pitanjima kada se partnerka pojavi u našem životu. Naši roditelji su nas rodili, odgajili i brinuli se o nama, iako sada imamo partnerku koja je postala važan dio našeg života, ne znači da se trebamo potpuno udaljiti od svojih roditelja. Bitno je da naša partnerka poštuje naš odnos s roditeljima, iako se možda ne slaže sa svim aspektima tog odnosa. 

Poštovanje je ključno za svaku zrelu vezu i pokazatelj je da se partnerka brine za nas dovoljno da poštuje naše veze, čak i ako sama ne dijeli iste osjećaje prema našim roditeljima. Naravno, nije uloga partnerke da odlučuje s kim ćemo održavati kontakt ili koga volimo, ali zajedno možemo raditi na pronalaženju ravnoteže između naših porodičnih i partnerskih odnosa. 

Važno je da žena ne pokušava muškarca odvojiti od njegovih roditelja jer bi to moglo stvoriti konflikte i narušiti vezu. Muškarac, sa svoje strane, treba jasno komunicirati s partnerkom kako bi zajedno izgradili snažnu i harmoničnu vezu koja uključuje i poštovanje prema porodici.

No comments

Powered by Blogger.