Zašto se mnogi muškarci vraćaju ženama nakon razvoda - Poznati pisac genijalno objasnio

Kada razmišljamo o odnosima i braku, često nailazimo na različite perspektive i iskustva koja oblikuju naša razmišljanja o tom složenom aspektu života. 


Diskusije poput one koju ste naveli, gdje žene razgovaraju o svojim iskustvima i pogledima na brak i odnose, mogu biti inspirativne i poučne. Nekada, kada smo sami, čeznemo za pronalaskom srodne duše, nekim tko će nas razumjeti i podržati. Međutim, kada takvu osobu pronađemo i brak postane svakodnevna stvarnost, počnemo razmišljati o svojim potrebama i željama u braku.

Ova evolucija u razmišljanju sasvim je prirodna i česta pojava u mnogim brakovima. Neki ljudi, posebno oni sa više iskustva u dugim brakovima, ističu važnost strpljenja i razumijevanja u očuvanju braka. Također vjeruju da žena ne bi trebala olako tolerisati nevjeru i neprimjereno ponašanje muža. Ovo ukazuje na važnost postavljanja granica i zaštite vlastitog dostojanstva u braku. 

Ponekad se dešava da muškarci koji napuste svoje supruge kako bi bili s mlađim ljubavnicama brzo shvate da su napravili pogrešan korak. Shvate da ne mogu pronaći zamjenu za ono što su imali s dugogodišnjim partnerkama, a to je obožavanje i divljenje koje im je bilo potrebno. To ih može nagnati da se vrate svojim bivšim suprugama. 

Međutim, ovakvi povratci nisu uvijek znak iskrenog kajanja i promjene. U mnogim slučajevima, povratnici se vraćaju zbog praktičnih razloga, kao što je financijska sigurnost, što često ostavlja žrtvu osjećajem da se koristi. Sergeja Šnurova ima zanimljiv citat - "Svako ko vam se vraća sigurno je već bio sa nekim. Otuda sva ova pokajanja „da, nema boljeg od tebe“. I niko nije razmišljao o jednoj stvari: osoba ti se vratila, ne zato što te voli, ili je shvatila neku grešku. 

U osnovi, brak je složena institucija koja zahtijeva trud, komunikaciju i razumijevanje sa obje strane. Različite situacije zahtijevaju različite pristupe. Neki brakovi su vrijedni spašavanja, dok drugi možda više nisu zdravi za obje strane. Važno je razumjeti da svaka osoba i svaki brak su jedinstveni, a pravilnik koji će odgovarati jednoj osobi neće nužno odgovarati drugoj. 

Savjetovanje s terapeutom ili savjetnikom za odnose može biti korisno u razumijevanju vlastitih potreba i razmišljanja o tome kako nastaviti u braku ili izvan njega. Važno je donijeti odluke koje najbolje odražavaju vlastite vrijednosti, potrebe i sreću.

No comments

Powered by Blogger.