Ako žena želi dobrog muža, mora biti dobra supruga - Mudro zapažanje Andreja Tkačeva

Sveštenik Andrej Tkačev dijeli svoje razmišljanje o tome koliko je muškarcu potrebna žena, ističući da žena kroz brak i rađanje djece nalazi svoje ispunjenje i spašava se. 


Prema njegovim riječima, žena se osjeća praznom bez muža, dok pored muškarca dobija život, djecu i smisao postojanja. Ipak, u današnjem svijetu pronalazak pravog partnera postaje sve izazovniji zadatak i za muškarce i za žene. Da bi postigla porodičnu sreću, žena mora učiniti nemoguće, prema istočnoj mudrosti koja kaže da učitelj dolazi tek onda kada je učenik spreman.

Na isti način, žena mora biti spremna da bi pronašla dobrog muža, te postati dobra supruga kroz napore, rad i učenje. Biti dobra supruga nije jednostavan proces koji se postiže preko noći. Tkačev ističe da žena treba biti prilagodljiva i poslušna, te da treba gledati na svog muža kao na glavu porodice. 

Hijerarhija je ključna u braku, gdje nema demokratskog modela i jednakosti. Prema njegovom shvatanju, muž je stariji i važniji od supruge, a djeca nisu jednaka roditeljima, već trebaju biti poslušna. On naglašava da u svijetu nema apsolutne jednakosti; nokat nije jednak oku, šef nije jednak radniku, bogat nije jednak siromašnom.

Tkačev propagira blagoslovljenu nejednakost stvorenu od strane Boga, gdje, uz ljubav, sve drugo dolazi na svoje mjesto. Njegova perspektiva naglašava važnost prihvaćanja prirodne hijerarhije u braku, gdje se ljubavlju može nadomjestiti svaka nejednakost.

No comments

Powered by Blogger.