Kako grijesi roditelja mogu da utiču na živote njihove djece: Zapažanje Andreja Tkačeva

"Ako su, na primjer, djed i otac bili kradljivci, a sin ne ukrade - on ih može spasiti, kao da zaustavlja posljedice njihovog grijeha." 


Primjećivali to ili ne, na život djeteta će uvijek padati sijenka njegovog roditelja. Svi smo rođeni sa određenim osobinama, talentima, vrlinama i manama i u velikoj mjeri ih prenosimo na druge, posebno na svoju djecu. Od toga se ne može pobjeći, to je dio nas. 

Ali ipak, na neke stvari možemo uticati, a to je da li ćemo hraniti one loše ili one dobre stvari u sebi. Sveštenik Andrej Tkačev smatra da u današnje vrijeme se poroci sve lakše množe i zbog toga su nam djeca i omladina zakržljala po raznim pitanjima. 

Iz tih poroka se ne rađa ništa drugo nego čisto nezadovoljstvo i nazadovanje. Ovo je vrijeme kada ne možemo živjeti normalno i lijepo bez molitve. Opasno je imati roditelje koji se ne mole za zaštitu svoje djece. Molitva pokriva, štiti, daje snagu i pomaže na svakom koraku djetetovog života, svakim dahom.

Konkretnije o tome govori protojerej Vladimir Golovin. “Ne možemo reći da patimo za grijehe svojih roditelja, ali oni nam prenose svoje sklonosti, i dobre i loše, koje onda mi nosimo u sebi. Odnosno nosimo život majke ili života oca. 

Djeca su nasljednici istorije svojih roditelja. Njihovi talenti, sposobnosti, grijesi - svi ostaju iza njih. Ima čak i grijeha toliko jakih da pogađaju duše daljnjih generacija kao što su unuci i praunuci. Biblija govori o faktoru nasljednosti, odnosno da ljudska duša nosi sve u sebi. 

Naši grijesi ce uticati na karakter, tijelo i dušu djece, unuka i praunučadi, u zavisnosti od stepena grijeha. Ali u isto vrijeme, Gospod je svakoga obdario slobodnom voljom. Ne možemo se žaliti da je u našoj porodici sve loše, a da pritom sjedimo skrštenih ruku. 

Ako su, na primjer, pradjed, djed i otac ukrali, a ako sin ne ukrade, može ih čak i spasiti, kao da zaustavlja posljedice njihovog grijeha. „Možemo biti nosioci grijeha, ili možemo sve u sebi razotkriti silom Božjom“, pojašnjava Vladimir Golovin. „Možemo oskrnaviti svoje potomstvo i gurnuti ih na put grijeha, ili ga možemo preokrenuti i iskupiti, okrenuti za 180 stepeni.”

No comments

Powered by Blogger.