Kako jednosotavno razlikovati nezrelu ljubav od zrele - Psiholog Erich Fromm objašnjava

Ljubav - to je riječ s mnogo značenja, a ponekad se čini da svako od nas ima svoj način razumijevanja ove kompleksne emocije. 


Erich Fromm, renomirani psiholog, filozof i pisac, dao nam je dragocjen uvid u razliku između zrele i nezrele ljubavi, a citirajući ga, pokušat ću pojasniti ta razlika. Nezrela ljubav, kako je Fromm opisao, kaže: "Volim te jer mi trebaš." Nasuprot tome, zrela ljubav kaže: "Trebaš mi zato što te volim." 

Ova razlika je ključna za razumijevanje suštine ljubavi. Ljubav nije samo snažan osjećaj ili strast; to je duboko ukorijenjena odluka, racionalni izbor, oblik posvećenosti i obaveza prema drugoj osobi. Ljubav znači ne samo pružanje, već i brigu, odgovornost, poštovanje i razumijevanje. Nezrela ljubav često proizlazi iz ličnih potreba i sebičnih ciljeva. 

Osoba može tvrditi da voli drugu osobu, ali u stvarnosti to može biti motivisano usamljenošću, materijalnim koristima, društvenim statusom ili nekim drugim spoljašnjim faktorima. To znači da nezrela ljubav ima sklonost da bude usmjerena prema onome što osoba dobiva od veze, umjesto prema onome što daje. To često vodi do površnih i nesrećnih odnosa. 

Zrela ljubav, s druge strane, proizlazi iz dubokog osjećaja prema osobi, neovisno o tome kakve koristi možemo dobiti. U zrelom odnosu, osoba prvo voli, a onda želi brinuti, podržavati i stvarati harmoničnu vezu. Ovo je forma ljubavi koja prepoznaje vrijednost drugog bića i počiva na principima međusobnog poštovanja, uzajamne podrške i pažnje prema potrebama partnera. 

Iz Frommovog citata, također se može zaključiti da zrela ljubav zahtijeva duboko poznavanje i razumijevanje partnera. Ova vrsta ljubavi proizilazi iz empatije, saosjećanja i kritičkog razmišljanja. To znači da se trudimo razumjeti osjećaje, misli i potrebe svog partnera, te da se trudimo doprinijeti njihovom blagostanju. Nažalost, u današnjem svijetu često smo okruženi nezrelom ljubavlju. 

Filmovi, serije i knjige često promovišu romantične priče u kojima sve završava sretno i savršeno. To može stvoriti nerealna očekivanja i doprinijeti nezrelom pogledu na ljubav. Međutim, prepoznavanje razlike između nezrele i zrele ljubavi ključno je za izgradnju dubokih, ispunjavajućih i trajnih odnosa.

Nezrela ljubav može izazvati mnogo problema i razočaranja, dok zrela ljubav može donijeti istinski zadovoljstvo i harmoniju u životu. Napokon, važno je razumjeti da ljubav nije nešto što se događa samo po sebi. Ona zahtijeva trud, predanost i odlučnost. Zreli ljudi razumiju da ljubav nije samo osjećaj, već i akcija. To znači da se trudimo pružiti ljubav, podršku i razumijevanje svom partneru. Samo tada možemo izgraditi ispunjavajuće odnose temeljene na zreloj i duboko promišljenoj ljubavi.

No comments

Powered by Blogger.