Nemoj se žrtvovati za one koji za tebe neće ni prst pomaknuti - Nauči poštovati sebe

Žrtvovanje je često percipirano kao plemenita osobina, znak brige i ljubavi prema drugima. Međutim, kad postane navika, može imati kontra efekat i donijeti više štete nego koristi. 


Mnogi ljudi, posebno žene, često osjećaju potrebu za žrtvovanjem za svoje bližnje, uključujući supružnike, djecu i roditelje. Ta potreba može dovesti do toga da sebe stavljaju na posljednje mjesto, ustupajući svoje potrebe i želje u ime onih koje vole. No, postavlja se pitanje je li ovo uvijek opravdano i korisno. 

Primjer majki koje se žrtvuju za svoju djecu često je uočljiv. One su spremne odreći se vlastitih potreba, čak i osnovnih stvari kao što je određeni komad garderobe, kako bi svojoj djeci kupile igračke. No, ponekad ovakva žrtva može dovesti do neželjenih posljedica. Na primjer, dijete može postati sebično jer je naučilo da će dobiti sve što želi bez puno truda. 

Osim toga, žrtvujuće majke često se nađu u situacijama gdje tolerišu partnerove loše navike ili nepravedno podređuju svoje potrebe u korist partnera. Ovaj oblik žrtvovanja može potjecati iz nedostatka samopouzdanja, koji može proizaći iz teških djetinjstva ili okrutnih roditelja. Važno je napomenuti da ljubav prema sebi ne znači nužno sebičnost. 

Održavanje ravnoteže između brige o sebi i brige o drugima ključno je za zdrav odnos s ljudima u našem životu. Ako se žrtvujete do te mjere da svoje vlastite potrebe stavljate pod tepih, to neće donijeti sreću ni vama ni vašoj okolini. Istina je da ako se ne brinete o sebi i svojim potrebama, nećete biti sposobni pružiti sreću drugima. Štoviše, ponekad takvo žrtvovanje može dovesti do ogorčenosti, posebno ako nitko ne cijeni niti primjećuje vaše napore. 

Djeca, muževi, pa čak ni drugi članovi porodice, nekad ne prepoznaju sve što ste učinili. Na kraju, vaša vlastita sreća je ključna za sreću vaše porodice. Iz toga razloga, prestanite sa žrtvovanjem za druge kako biste izbjegli razočaranje i ogorčenost. Umjesto toga, radite na postizanju ravnoteže između brige o sebi i brige o drugima. Kada ste sretni i ispunjeni sobom, bit ćete bolji partneri, roditelji i članovi obitelji. Samo kroz takav sklad možemo izgraditi sretan i zdrav odnos s ljudima koje volimo.

No comments

Powered by Blogger.