Onaj koji se smije uvijek je jači od onoga koji je ljut

Uprkos mom slomljenom srcu i svim bolima koje trenutno osjećam, želim ti se zahvaliti. 


Hvala ti što si me oslobodio laži, spasio od neprospavanih noći. Više neću dopustiti da patim zbog vas dvoje, niti ću dopustiti da tuga koju ste uzrokovali dominira mojim mislima. Situacije koje izmiču kontroli zahtijevaju strpljenje i dozu optimizma kako bismo se nosili s problemima bez katastrofalnih posljedica.

Fokusiranjem na negativnost može dovesti do nepotrebne emocionalne neravnoteže, stresa, tjeskobe i ljutnje. Kao što kažu, čovjek živi onim na što usmjerava pažnju. Miran osmijeh može pomoći u postizanju više. U sukobima s bliskim ljudima, važno je zadržati kontrolu i racionalizirati situaciju.

Otvoren um omogućava smirivanje valova strasti. „Lakše je postići ono što želiš osmijehom nego mačem“, rekao je Vilijam Šekspir. Cilj nije pobijediti, već naučiti lekciju iz ravnoteže i smirenosti. Ljutnja vodi u bezizlazne situacije, sprječava slušanje i razumijevanje. 

Kada smo ljuti, gubimo perspektivu i vjerujemo samo u vlastiti ego. Ljutnja zamagljuje um, čini nas nesposobnima vidjeti vlastite greške i ne razumjeti druge. „Biti ljut je kao zgrabiti užareni ugalj i baciti ga na drugu osobu. Jedini koji će izgoreti si ti.“ – Buda. 

Mirno rješenje teških situacija zahtijeva otpornost i smještanje ljutnje na stranu. Oni koji se smješe pred teškoćama su otporniji. Razumiju da razmišljanje i analiza nisu neprijatelji, već da ljutnja često uzrokuje aroganciju i grubost. Učenje kontrole u teškim trenucima pomaže nositi se s izlivima bijesa. 

Važno je razvijati toleranciju, slušati i poštovati drugačija mišljenja te shvatiti da svi griješimo. Učenje upravljanja impulsima pomaže nam učinkovitije rješavati probleme, a ne zatvarati oči pred njima.

No comments

Powered by Blogger.