"Sami sebi smo najbolji prijatelji" - Khayyam je vjerovao da tek u starosti shvatimo 2 stvari

Živio je 83 godine, a na kraju svog života, Omar Khayyam je došao do nekoliko dubokih zaključaka koji su oblikovali njegov pogled na život i ljudsku sudbinu. 


Omar Khayyam, veliki naučnik koji nije imao ženu ni djecu, posvetio se potpuno nauci, proučavajući matematiku, astronomiju i filozofiju od djetinjstva. Njegovi 83 životni ciklusi doveli su ga do dva ključna mudra zaključka. 

Prvo, shvatio je važnost prihvatanja činjenice da je najbolji prijatelj koji vam je na raspolaganju zapravo vi sami. "Usamljenost je bolja od prijatelja," kaže Khayyam, potencirajući važnost introspekcije, razumijevanja vlastite duše i postavljanja sebe kao stroge sudije vlastitog života. 

Ovaj zaključak ukazuje na nužnost razumijevanja sebe i osvještavanje vlastite unutrašnje snage. Khayyam nas podučava da se usredotočimo na razvoj vlastite ličnosti i da ne zavisimo isključivo o vanjskim odnosima, jer su voljeni često prolazni. 

Khayyam dalje ističe da je sposobnost da se sami budemo s dobrim društvom, odnosno sa sobom, ključna u suočavanju s izazovima koje donosi prolaznost vremena. On nas podseća da su rodbina, prijatelji i djeca promjenjivi faktori u životu, i da što prije naučimo biti ugodno sami sa sobom, to bolje. 

U drugom zaključku, Khayyam nas podseća da je život stalna borba sa samim sobom. On naglašava da je velika pobjeda koju čovječanstvo poznaje - pobeda nad sobom. Bez obzira na to koliko se suočavamo s licemjernim, zavidljivim ili zlobnim ljudima u životu, najteže je savladati sebe. 

Khayyam vjeruje da je osoba sposobna postati velika samo ako preuzme odgovornost za svoju sreću, odbacujući krivnju za greške na sudbinu. On nas podseća da smo sami odgovorni za svoje odluke i da su promjene u životu moguće samo ako preuzmemo kontrolu nad vlastitim postupcima. 

Umesto da krivi sudbinu i okolnosti, Khayyam bi nas potakao da preuzmemo inicijativu, preuzmemo odgovornost i aktivno radimo na poboljšanju vlastite sudbine. Ova duboka mudrost poziva nas da preispitamo sebe, suočimo se s vlastitim slabostima i radimo na kontinuiranom unapređenju, jer ljepota života leži upravo u sposobnosti da se borimo sa sobom i postanemo bolji i jači ljudi.

No comments

Powered by Blogger.