“Zar nije bolje biti domaćica nego ići raditi” Zašto je takav stav pogrešan - Psiholog objašnjava

Iako su žene u prošlim vremenima često pretežito obavljale ulogu domaćica, dok su muškarci bili ti koji su tražili karijere izvan kuće, još uvijek postoji značajan broj žena koje preferiraju ostati kod kuće.


Psihologinja Elena Vorobiova objašnjava razloge ovog izbora. Gledajući iz ženske perspektive, ova opcija može donijeti niz prednosti. Žena može pomisliti: "Radije ću obavljati kućanske poslove nego biti pod nadzorom nadređenih ili se suočavati s radnim stresom za tuđi račun." 

Međutim, takav način života također ima svoje nedostatke. Nekim ženama se možda ne radi, iako to neće uvijek priznati. One smatraju da uloga domaćice pruža više vremena za sebe i odmor, no neke se suočavaju s osjećajem nemoći jer ovise o financijskom podržavanju partnera. Ovakav način života također može dovesti do smanjenja samopouzdanja jer društvo ponekad podcjenjuje žene koje odluče biti domaćice. 

Žena može razviti osjećaj beskorisnosti u pogledu financijskog doprinosa svojoj obitelji i samoj sebi. Treći razlog zašto Elena smatra da napuštanje karijere i postajanje domaćicom nije uvijek najbolji izbor za ženu jest taj što takav izbor može dovesti do gubitka svrhe u životu. Svakodnevni život u ulozi domaćice može postati monoton i bez inspiracije.

Često se događa da žene osjećaju da ne ostvaruju svoj puni potencijal i da žive ispod svojih mogućnosti. Ovo stanje može dovesti do raznih problema u emocionalnom i mentalnom zdravlju žene. U konačnici, izbor između karijere i uloge domaćice ovisi o individualnim preferencama i životnim ciljevima svake žene. Važno je da svaka žena donese odluku koja najbolje odgovara njenim potrebama i ciljevima te da se osjeća ispunjeno i sretno sa svojim izborom.

No comments

Powered by Blogger.