Zašto neke žene mogu sve same - A neke ne mogu ništa bez muškarca: Zapažanje Merlin Monroe

Naše misli često stvaraju svoj svijet, no stvarnost života često je sasvim drugačija. 


Zanimljivo je primijetiti kako mnogi ljudi često više vole svoje misli nego sam život, te se stoga odluče zaživjeti u svojim imaginarnim svjetovima. Nekolicina poznatih žena koje su uspješne poduzetnice predstavljaju poseban primjer. Iako su financijski neovisne, posjeduju brojne nekretnine i ostvaruju zavidan uspjeh, suočavaju se s izazovom usamljenosti. 

Iako su fizički jake i snažne, duhovno su neispunjene. Uprkos tome što su poželjne muškarcima, entuzijazam im zamjenjuje samoću. Njihove životne priče pokazuju da novac i materijalno bogatstvo nisu uvijek dovoljni za ispunjenje duše. Druga vrsta žena su one samostalne, entuzijastične osobe koje lako podnose usamljenost. Za njih je u redu ako pronađu partnera, ali i ako to ne učine. Njihov život fokusiran je na druge stvari koje ih ispunjavaju, poput posla, hobija ili samorazvoja. 

Treća vrsta žena investira svu svoju duhovnu snagu u porodicu, u svoje potomke. One su poput neumornih radnica koje od ranog jutra do kasnih sati brinu o kućanstvu, kuhaju, mijenjaju pelene, posvećujući se potpuno odgoju zdrave i dobro razvijene djece. Njihov je život ispunjen brigom za porodicu, iako to može biti iscrpljujuće. 

Postoje žene koje su spremne žrtvovati sve za svog partnera, predajući mu cijeli život. Iako neke od njih to čine iz slobodne volje i zadovoljstva, važno je napomenuti da sloboda može postojati i unutar braka. Biti slobodan uprkos partnerskom odnosu često je pitanje osobnog izbora i odnosa među partnerima.

Razmišljanje o usamljenosti u životu žena prisjetilo me riječi Merlina Monro, koja je iznijela zanimljivu pretpostavku o tome zašto neke žene mirno podnose samoću, dok druge teže partneru. "Možete preživjeti samoću sa 25 godina, možete je preživjeti i sa 40, ali ako ste bili voljeni sa 5. Neke dame slomljenog srca revnosno vjeruju da će se neuspjesi prije ili kasnije završiti i da će njihova patnja biti nagrađena dostojnim muškarcem. A onda se ispostavi da je sledeći isti kao prethodni..." 

Njena misao sugeriše da iskustva iz rane mladosti i ljubavi koja se pruža u tom razdoblju imaju snažan utjecaj na kasnije odnose. Neki ljudi, čini se, nastavljaju prepoznavati obrasce iz prošlosti u budućim odnosima, bilo da se radi o ljubavi ili patnji.

No comments

Powered by Blogger.