Zašto roditelji nikada ne bi trebali pomagati odrasloj djeci - Mudra poslovica koja objašnjava

Jedna žena provela je cijeli svoj život s velikim snovima i željom da svojoj djeci osigura sve što im je potrebno


Sanjala je da im pruži dobro obrazovanje, vaspitanje, kulturu, da ih nauči vrijednostima, i da im prenese znanje o tome kako se stječe i cijeni čistoća i radna etika. Njen život je bio poput beskrajnog kotača na kojem je neprestano trčala. Umjesto da je nemirnost optereti i smanji njenu snagu, dala joj je dodatnu motivaciju. Kao rezultat njenog upornog truda, njena kćerka i sin postigli su mnogo u životu. 

Stekli su diplome, dobili dobre poslove i žive u uglednim dijelovima grada. Dok su druge osobe u svojim tridesetim godinama borile se s hipotekama i radile neumorno, njena djeca su bila privilegirana. Njen sin bio je zahvalan majci i posvetio je svoj život njoj. Trošio je svoju zaradu na poklone za nju i uvijek je brinuo o njoj. 

Bez obzira na sve, sin je bio spreman da se preseli sa majkom kako bi se pobrinuo za nju. Međutim, njegove supruge nisu podržavale tu ideju, ali njegova majka je bila ta koja mu je nekad bila sve. Prvo se razveo od svoje prve supruge, koja mu je stalno govorila da ne kontaktira majku. Nakon toga, razveo se od druge supruge, također zbog sličnih razloga. 

Što se tiče kćerke, njena priča je još tragičnija. Živjela je sa čovjekom koji nije radio, nije pomagao u kućnim poslovima, i nije ništa znao o obavezama u svakodnevnom životu. Nije bio svjestan cijena namirnica niti troškova života. Majka ju je upitala zašto ostaje s takvim muškarcem, a kćerka je odgovorila: "Ponižavajuće je nositi vreću krumpira dok je tvoj muž kod kuće i gleda TV. Pobjegla sam od tebe, od tebe, majka." Ovo je slomilo majčino srce, jer je znala koliko je žrtvovala za svoju djecu.

Prije godinu dana, dala je znatnu sumu novca svojoj kćerki i zamolila ju je da otvori štedni račun. Nadao se da će kćerka naučiti štedjeti i upravljati novcem. Međutim, kćerka je potrošila sav taj novac, a njen muž je kupio sebi računar da može igrati video igre. 

Ova priča pokazuje da, iako majka ima najbolje namjere, previše brige i uplitanja u život djece može imati negativne posljedice. Dijete treba imati priliku da uči iz vlastitih iskustava i donosi odluke, čak i ako su te odluke ponekad pogrešne. Kontroliranjem života djece do nivoa ekstremne brige, majka je ograničila njihovu sposobnost da razvijaju vlastitu snagu i samostalnost. 

Važno je da podržavamo svoju djecu, ali isto tako i da ih pustimo da uče iz vlastitih grešaka i postanu samostalni. Previše uplitanja i kontroliranja može rezultirati tim da se djeca osjećaju nemoćno, što može utjecati na njihove odnose i samopouzdanje. 

Španska poslovica: "Svako ko se predstavlja kao spasilac rizikuje da bude razapet" naglašava da ponekad, uprkos najboljim namjerama, previše brige može nanijeti više štete nego koristi.

No comments

Powered by Blogger.