Budi sebi najbolji prijatelj onda kada ti je najteže

Patnja i bol su neizbježan dio života, a nijedna osoba ne može potpuno pobjeći od njih. 


Kada dođete do trenutka kada se teško nosite s emocijama, kada se ne možete fokusirati ni na što osim na vlastitu bol, kada vam srce i duša jecaju iznutra, tada je važno shvatiti da je to početak procesa ozdravljenja. Vi ste najbolji prijatelj sami sebi i trebate se tretirati s ljubavlju i pažnjom, isto kao što biste to učinili za svoje najbliže prijatelje. 

Kada bi vaš najbolji prijatelj bio povrijeđen, pružili biste im utjehu i ljubav, a ne biste ih tretirali loše. Trenuci tuge su izazovni, ali upravo tada morate pružiti sebi ljubav i samilost. Trebali biste zapamtiti da dok imate sebe, nikada niste potpuno sami. Morate biti podrška sami sebi kada nema nikoga drugoga. U takvim trenucima, zagrlite sebe i izgovorite riječi: "Nikada te neću napustiti. Nisi sam(a). Imaš mene i zajedno ćemo proći kroz sve ovo." 

Biti samilosni prema sebi znači voljeti sebe, biti empatičan prema sebi i biti svjestan vlastitih potreba i osjećaja. Kada osjetite da vam se svijet raspada, a jedva možete ustati iz kreveta, važno je odabrati jednu malu stvar, poput odlaska u kuhinju i ispijanja čaše vode. Ako osjetite potrebu za plačem, dozvolite si plakati - to je način čišćenja duše. 

Važno je okružiti se ljudima koji iskreno brinu o vama, bilo da su to članovi porodice ili bliski prijatelji. Smanjite vrijeme provedeno s toksičnim ljudima, onima koji crpe vašu energiju i čine da se osjećate još gore. Kada ste emocionalno i mentalno iscrpljeni, važno je posvetiti se vlastitom oporavku i liječenju. Ponekad vam neće trebati nikakva vanjska podrška. Tada ćete samo trebati sebe. 

Dopustite si da budete sebični i recite ljudima 'ne' ako vam je potrebno vrijeme sami sa sobom kako biste se osjećali bolje i liječili svoje ranjeno srce. Međutim, pazite da vaše ponašanje samoosjećaja ne postane destruktivno. Važno je i dalje brinuti o svom životu, ne zaboravljajući na svoje odgovornosti. Postoje stvari koje morate raditi, ali i stvari koje možda trenutno nisu nužne. 

Ne morate prolaziti kroz svoje patnje sami, ako to ne želite. Napokon, dopustite svojoj tuzi i patnji da postanu dio vas, ali ne zaboravite živjeti svoj život uprkos svemu, uprkos patnji. Zapamtite da tuga i bol nemaju određeni rok trajanja - svaka osoba je različita i proces ozdravljenja prolazi kroz različite faze.

No, na kraju, preživjet ćete, bez obzira koliko to zvučalo kao kliše. Sjetite se da ste sebi najbolji prijatelj. Budite nježni prema sebi, suosjećajni prema sebi, i najvažnije, budite tu za sebe.

No comments

Powered by Blogger.