“Djetetu dajte radost života, a ne tugu odraslih” - Mudre riječi oca Predraga Popovića

Odrasli često prenaglašavaju zlu stranu života, pričajući o strašnim događajima i crnoj hronici, te neprestano očekujući nešto loše. 


Ovakav pristup ubija hrabrost i podstiče kukavičluk, čime se gubi važan kontakt sa spontanošću i radosti koja proizlazi iz djetinjeg pogleda na svijet. Da, odrastanje je neizbježno, ali važno je zadržati dijete u sebi. Ne smijemo zaboraviti igru, nevinost i čaroliju koja dolazi s pogledom na svijet kroz dječje oči.

Čak i kada suočeni s problemima, trebamo se sjetiti brzo odljutiti kao što to radi dijete. Važno je oprostiti brzo, poput dječje dobrote, kad nas nešto naljuti. Ne smijemo potisnuti dijete u sebi i ne trebamo ugnjetavati djetinjstvo kod sebe i drugih, jer život često ne ide onako kako smo planirali. 

Nije djetetova krivica što se stvari ne odvijaju kako smo mi zamislili. Možda niste razmišljali o tome kako su djeca rezervoari radosti, ljubavi i svetosti. Ali, kako onda nastaju odrasli ljudi puni mrzovolje i tuge? To se događa kada ih zarazimo vlastitim pesimizmom. Ako želite očuvati dijete u sebi, negujte u njemu ljubav i radost. Dajte djetetu radost života, a ne tugu odraslih. 

Odrasli često govore o zlu i crnoj hronici, stvarajući atmosferu straha i očekivanja lošeg. Ovo može ubiti hrabrost, izazvati kukavičluk i u djetetu stvoriti osjećaj krivice zbog nemogućnosti ispunjenja roditeljskih kriterija. Rezultat toga može biti tuga i, ako se zadrži, čak i bijes. Na kraju, dobijemo tužnu i mrzovoljnu osobu koja vidi sve crno. 

S druge strane, ako dijete nije izloženo negativnim riječima i crnim pričama, i ako mu se posveti pažnja, imaće veću šansu za sreću. Dijete koje ima priliku igrati se, komunicirati s drugom djecom, preuzeti odgovornost i osjetiti ponos za svoje postignuće, razvijat će se sretnije. 

Tako će se ta radost prenositi i na starije generacije, čineći ih mlađim u srcu. Ljubav je jedina koja, kada se dijeli, ne smanjuje se, već se uvećava. Zato, ostanimo djeca što duže. Učimo od njih, čuvajmo svoje djetinjstvo, i ako smo ga možda izgubili, darujmo ga drugima. Darivanje ljubavi koju smo željeli, a nismo je imali, predstavlja najveći dar. Samo taj dar dajte djeci umjesto ispunjavanja vlastitih i tuđih hirova, te ćete biti dobri roditelji s dobrim potomcima.

No comments

Powered by Blogger.