Kako se ponašati ako činite dobro, a dobijete zlo zauzvrat - Osho mudro objasnio

Vjerovatno smo se svi barem jednom zapitali: "Zašto neko prema meni ispoljava ružno ponašanje? Ako mu nisam pomogao, nisam ni odmogao." 


Često nas takvo ponašanje povrijedi, i postavljamo pitanje zašto je to tako. Čini nam se da to ne zaslužujemo, ali sve se događa s razlogom, što je važno razumjeti. Iako se ponekad spominje slučajnost, čak i ona ima svoje razloge. U današnjem članku ćemo se osvrnuti na jedan važan razlog koji rijetko uzimamo u obzir, a koji može biti ključan. 

Poznati indijski duhovni vođa Osho jednom je ispričao priču iz Budinog života. Stranac je prišao Budi, koga nikada prije nije sreo, i pljunuo ga u lice. Budin učenik Ananda, svjedok tog događaja, želio se zauzeti za učitelja, ali ga je Buda zaustavio i rekao mu: "Nema potrebe, ne čini to." "Ali zašto, niste uradili ništa loše toj osobi?" - upitao je Ananda. "Griješiš", odgovorio je Buda. 

"Možda sam u prošlosti učinio neko zlo, i sada za to dobijam kaznu. Zahvalan sam mu, jer je sada račun poravnan. Jednaki smo. Neću mu odgovoriti, inače nikada neće završiti." Vjerovali ili ne, uzroci mnogih događaja možda leže u dalekoj prošlosti. Osho je dao savjet o tome kako prihvatiti zlo u korist vlastitog dobra: 

"Prihvatite to kao vašu prošlu karmu. Ako činite dobro, a rezultat je zlo, prihvatite to smireno. To može biti povezano s vašom prošlošću. Trebali biste to prihvatiti, i požeti plod. Nema smisla žaliti se, vikati i nervirati se. Nemojte gubiti živce. Ne uznemiravajte se ako se suočite s problemima. Na taj način oslobađate se grešne karme iz prošlog života." 

Također, bilo bi preporučljivo da se ne osvećujete. Smirenost i staloženost su najbolje vrline koje sebi možete priuštiti. Zajedno s njima dolaze i divni osjećaji, bez prezira i ishitrenosti.

No comments

Powered by Blogger.