Kako se žene, ne znajući, okružuju nezahvalnim muškarcima - Poučan tekst za sve žene

Čovjek, po svojoj prirodi, često teži putem manjeg otpora, a ovo je posebno istinito kada je riječ o muškom rodu. 


Primijetila sam da nekoliko mojih studentica koje su perfekcionistkinje dijele slična iskustva kada je riječ o porodičnom životu. One su rasle pod brigom baka i majki koje su bile izuzetno sposobne i preuzele su sve obaveze na sebe. Pokušala sam im objasniti da je ovo možda pogrešan pristup i nadala se da će, izvodeći pouke iz grešaka njihovih prethodnica, pronaći partnere koji će ih više podržavati.

U nekim slučajevima to se i dogodilo, ali naišle su na izazove i pritisak. Bitno je shvatiti da ovo nije univerzalno pravilo života, i da ne postoji jedinstven recept za uspješan odnos. Svaki par je jedinstven, ali se neki obrasci često ponavljaju. Pitanje je da li su snažne žene osuđene na slabe muškarce. Najvažnije je pronaći partnera s kojim će odnos biti temeljen na ravnopravnosti i podršci. 

Važno je da vaš partner bude osoba koja će vas razveseljavati, voljeti i uživati u zajedničkim trenucima. Međutim, u nekim situacijama, snažne žene mogu nehotice obeshrabriti muškarce, što dovodi do gubitka emotivne povezanosti i nerazumijevanja. Postoji jedna stara priča koja može pomoći u razumijevanju dinamike odnosa.

Starac Alim je cijeli život proveo pokušavajući stvoriti oazu u pustinji. Dok su drugi odustajali, on je istrajao. Kroz godine mukotrpnog rada, uspio je donijeti vodu u pustinju, stvarajući prelijepo jezero. Međutim, s vremenom su ljudi počeli zloupotrebljavati tu vodu, koristeći je za pranje nogu i prljav veš.

Ova priča ukazuje na važnost cijenjenja truda, kako u životu tako i u odnosima. Ne treba omalovažavati svoj rad i zalaganje, pogotovo kada činite nešto za druge. Također, važno je cijeniti sebe i u odnosima, jer samo kad sebe poštujete, partner će vas poštovati. Ova priča nas podučava da ne smijemo podcjenjivati svoje napore, već ih cijeniti, kako bi i drugi to činili.

No comments

Powered by Blogger.