“Majka ima ključnu ulogu u oblikovanju ličnosti muškarca” - Sigmund Freud o muškom uspjehu

U muškarčevom životu, odnos s ženom često se doživljava kao igra lutrije. Analogija s milionima potrošenih, a možda i bez ikakvog dobitka, ili s pogotkom džekpota odmah na početku, ilustrira neizvjesnost i nepredvidivost ljubavnih odnosa. 


Razmišljanja psihologa i filozofa o tome da li pojedinac sam odlučuje o svojoj sudbini ili je okolina ta koja ga oblikuje, često su tema rasprava. Uticaj djetinjstva i roditeljske ljubavi može imati ključnu ulogu u formiranju muškarčeve ličnosti. Onaj ko je odrastao u ljubavi i podršci lako će se nositi s izazovima života. 

No, okolina također ima značajan uticaj. Ako je muškarac percipiran kao sjena koju ljudi ne primjećuju, suočava se s izazovima usamljenosti. Postizanje ravnoteže i njeno održavanje zahtijeva značajan napor. Postoji poznata izreka koja kaže: "Iza svakog uspješnog muškarca stoji njegova žena." Međutim, stvarnost često nije tako jednostavna. Nisu sve žene sposobne ili spremne pružiti podršku i vjerovati u uspjeh svog partnera. 

Ponekad, uprkos najboljim namerama, žena nije u mogućnosti promijeniti tok muškarčevog života. U nekim slučajevima, partnerka može čak i ograničavati muškarčev napredak, čineći njegov život hladnim i lišenim svrhe. Freud, austrijski psihoterapeut, iznio je svoju teoriju o muškom uspjehu, sugerirajući da majčinska figura igra ključnu ulogu u formiranju muške ličnosti. 

Prema Freudu, muškarac koji je doživio bezuvjetnu ljubav majke često će nositi osjećaj pobjede i sreće kroz život, što može dovesti do stvarnog uspjeha. Ipak, važno je napomenuti da majčinska ljubav nije dovoljna sama po sebi. Potrebno je prepoznati jedinstvene talente i sposobnosti djeteta, pružiti mu pažnju i podršku, što će mu pomoći da se razvije u samopouzdanu osobu, spremnu na uspjeh u odrasloj dobi.

No comments

Powered by Blogger.