Momo Kapor: "Čitav život nešto čekamo, platu, večeru,, muža, djecu - I šta dočekamo? Ništa"

Oduvijek si čekao nešto neodređeno, nekog đavola, a jednog dana se taj đavo stvarno pojavio. Međutim, već je bilo prekasno. Pitao si se kamo te sve težnje i čekanja uopšte vode. 


Ako želiš čuti što mislim o tome, reći ću ti, ali bez aplauza, molim! Nema potrebe da gubiš život čekajući na nešto. Šta radiš tokom cijelog dana, osim beskrajnog iščekivanja? Plata, večera, proleće, ljetovanje, zima, kuhanje ručka, grijanje peći, matura, fakultet, supruga, djeca, unuci, kiša, sunce, prestanak vjetra, otplata kredita, izbacivanje dosadnih gostiju iz kuće, početak predstave, početak nekog televizijskog programa – a što si učinio? Ništa! 

Neprestano si nekog đavola čekao, i došao je jednog dana, ali bilo je prekasno. Želiš da ti se sve dogodi odmah. Sada! Želiš uživati u tišini, slušati glazbu koja ti se sviđa, ne čekati ništa, već samo biti prisutan - osjećati ruke, noge, zube, nepce, kosu; jednostavno, želiš živjeti sada, ako sam dobro shvatio što želiš reći.

Najljepši ljubavni citati Mome Kapora: 1. "A šta je to – ljubav? Kad gledaš u zvezde bez razloga i kad podeliš žvaku i kad pokloniš cvet i ustupiš ljuljašku u parkiću kada je na tebe red da se ljuljaš! Kad onome koga voliš daš jedan griz i kad podeliš sa njim gumu za brisanje na dvoje i kad mu das jedan liz! Kad nacrtaš srce i unutra upišeš vaša dva imena. Ako to nije ljubav, ja onda, stvarno ne znam šta je!" 

2. "Često poželim tvoj hod, ali ne bih ga pratio. U daljini kao da si ti, i vidim sebe kraj tebe. Možda sam lud, jer davno sam shvatio da ti za mene nisi tu. A ja još uvijek okušavam čudo na mjestu naših susreta."

3. "Usamljenost nije u tome što smo sami, nego u tome što ne postoji ništa za čim čeznemo." 

4. "Kada smo zaljubljeni, onda oni koje volimo rastu u našim očima. Kada poželimo nekog drugog, onda se smanjuju. Svi ljudi na zemlji naviknu se na to posle izvesnog vremena i žive, uglavnom, bez ljubavi, a da im ništa naročito ne smeta."

No comments

Powered by Blogger.