Mudroj ženi nije potreban muškarac da bi bila sretna: Sama poslije 30te - propast ili spas?

Da li je za ženu nužno imati muškarca, brak i porodicu da bi se osjećala sretno i potpuno? 


Žene koje su sada u tridesetima nalaze se na raskršću života, suočene s različitim očekivanjima okoline. Starija generacija ih može osuđivati kao "stare djevice" i žene koje ne mogu naći partnera, dok su s druge strane otvoreniji pojedinci koji ne vide isključivo ulogu žene u rađanju djece i izgradnji porodičnog gniazda. 

Stereotipi o ženskoj ulozi polako se ruše, a pripadnice ljepšeg spola sve više donose odluke u skladu sa vlastitim željama, hrabro odbacujući tradicionalna očekivanja. Ovaj pomak prema autonomiji i samopouzdanju može se pozdraviti s oduševljenjem. Zrele žene ne boje se samoće; naprotiv, uživaju u njoj. To je jedan od razloga zašto ne žure u partnerske veze. 

Za neudate žene, samostalnost nije negativan koncept. One dobro poznaju svoj karakter i stoga samostalnost postaje omiljeni saputnik u slobodnom vremenu. Ne boje se vlastitih misli, osjećaja i želja jer znaju kako ih obrađivati. Znaju šta žele i hrabro idu za tim. Aktivno razvijaju svoje hobije, posvećuju se karijeri i prate svoje instinkte. 

Cijene vlastiti prostor i nezavisnost, osjećaj koji postaje zarazan. Donošenje odluka za sebe, bez potrebe za kompromisima i bez obzira na očekivanja drugih, pruža osjećaj slobode i oslobođenja. Osobe u tridesetima koje su same cijene svoj prostor i slobodu. 

Posvećene su raznolikom životu ispunjenom interesima kojima posvećuju svoje slobodno vrijeme. Važno je shvatiti da biti sam nije nužno loš način života; mnogi prvi put doživljavaju istinsku sreću kada se oslobode društvenih očekivanja i uživaju u vlastitom društvu.

No comments

Powered by Blogger.