“Što je čovjek primitivniji, to ima veće mišljenje o sebi.” - Mudrosti velikog Erich Maria Remarque

"Što god se vama dogodi, nemojte uzimati blisko srcu. Malo toga je na svijetu što dugo može zadržati svoju važnost." - Erich Maria Remarque 


Erich Maria Remarque bio je izuzetno osjetljiv čovjek s nježnom i ranjivom dušom. Knjige koje je podario ljudima temelje se na stvarnim emocijama i likovima koji su prodefilirali pred njegovim očima i nastanili se u njegovom srcu. Strastvena ljubav prožimala ga je tokom cijelog života. 

Za vas smo izdvojili nekoliko najboljih citata iz njegovih romana "Tri ratna druga", "Trijumfalna kapija", "Na zapadu ništa novo" i "Iskra života". Svaki od ovih romana nosi u sebi životno iskustvo i srce ovog poznatog njemačkog pisca. 

1. "Nitko ne može postati veći stranac od onoga koga si nekad volio." 

2. "Ljubav ne podnosi objašnjenja; njoj su potrebna djela." 

3. "Svaka ljubav želi biti vječna. U tome je njezina vječna agonija."

4. "Samo ako se konačno rastanete s nekim, počinjete se zaista zanimati za sve što ga zanima. To je jedan od paradoksa ljubavi." 

5. "O sreći se može pričati 5 minuta, ne više. Tu nema što reći osim toga da si sretan. A o nesreći, ljudi pričaju danima i noćima. Čovjek je zapravo sretan samo kad najmanje obraća pažnju na vrijeme i kad ga ne progoni strah. Ipak, ako te progoni strah, možeš se smijati. Što drugo raditi?" 

6. "Sreća je najneophodnija i najskuplja stvar na svijetu." 

7. "Dok se čovjek ne preda, jači je od svoje sudbine." 

8. "Što je čovjek primitivniji, to ima veće mišljenje o sebi." 

9. "Mislio sam da žena ne treba reći muškarcu da ga voli. To neka govore njezine sretne oči. One su rječitije od njezinih riječi." 

10. "Žene treba ili blagosloviti i obožavati ili ih pustiti. Sve ostalo je laž." 

11. "Ako žena pripada drugome, pet puta je poželjnija nego ona koju možeš imati. Staro pravilo."

12. "Ženama nikada ne treba ništa objašnjavati, s njima uvijek treba djelovati." 

13. "Stajao sam pored nje, slušao je, smijao se i mislio kako je strašno voljeti ženu i pritom biti siromašan." 

14. "Ono što ne možeš imati uvijek izgleda ljepše od onoga što imaš. To je suština romantike i idiotizma ljudskog života." 

15. "Kajanje je najbeskorisnija stvar na svijetu. Ne možeš vratiti. Ne možeš popraviti. Inače bismo svi bili sveci. Život nije zamišljen da bude savršen. Onaj tko je savršen ima mjesto u muzeju." 

16. "Bolje je umrijeti dok živite nego proživjeti do trenutka kad poželiš umrijeti." 

17. "I što god se vama dogodi, nemojte uzimati blisko srcu. Malo toga je na svijetu što dugo može zadržati svoju važnost."

No comments

Powered by Blogger.