Supruga vam nije majka da vas trpi sa svim manama - Nije sramota promijeniti se zbog žene

Kod muškaraca se često javlja određena doza nezrelosti i pogrešnih shvatanja, što može dovesti do uvjerenja da se ne bi trebali mijenjati zbog žene, smatrajući to nečim ispod svoje časti. 


Iz perspektive muškarca, kritika koju žena uputi prema njemu često prolazi neprimijećeno ili se smatra prihvatljivom, dok kada muškarac izrazi kritiku prema ženi, često ga se doživljava kao arogantnog i bezobraznog. Muškarci generalno nisu skloni prihvatanju nezadovoljstva žene i kritika upućenih njima.

Na primjer, žena može reći svom mužu: "Nervira me što nikada ne ideš sa mnom u šetnju, previše vremena provodiš kod kuće" ili "Željela bih da živimo malo raskošnije i da ne štedimo novac." U odgovoru, muškarci često iznose stav poput: "Takav sam kakav sam, ne volim šetnje/ne želim zarađivati više. Uzmi ili ostavi." 

Iako ova izjava može izgledati sebično, često je rezultat duboko povrijeđenog osjećaja od strane kritike. Muškarac želi biti prihvaćen upravo takav kakav jeste, s svim manama. Izjava "Volim me ovakvog ili traži drugog" odražava pasivno nezrelo stanje muškarca koji očekuje od žene majčinski stav i bezuvjetno prihvatanje. Međutim, bezuvjetno prihvatanje nije ni moguće ni nužno. 

Oboje partnera trebaju biti spremni prilagoditi se i mijenjati kad god je to potrebno. Muškarcima je često izuzetno neugodno kada ih žena kritikuje, jer se tada suočavaju s osjećajem da nisu dovoljno pametni, bogati, privlačni ili odlučni. Prihvatanje promjene i poduzimanje potrebnih koraka može rezultirati poboljšanjem i srećom za sve u vezi. 

Odbijanje prihvatanja promjene neizbježno vodi degradaciji. Muškarci su svjesni da su napori potrebni, ali unatoč tome, uvijek postoji ta nezrelost koja im govori: "Nema potrebe mijenjati se zbog žene." Ipak, istina je da je promjena itekako potrebna za izgradnju harmoničnog odnosa.

No comments

Powered by Blogger.