Zašto mnogi muškarci ne razmišljaju o vjenčanju nakon četrdesete: Mudro viđenje psihologa

Osoba koja mi nije poznata postavila je pitanje i podijelila svoju situaciju - četrdeset petogodišnji neženja koji razmišlja o ženidbi, a ja sam mu pružio savjet. 


Često se ljudi, uglavnom žene, obrate meni u potrazi za savjetom u vezi s ljubavnim pitanjima. Da sam buntovnik, vjerovatno bih se proglasio stručnjakom za odnose, zaradivši pritom ogroman novac. Nažalost, to nisam i ne mogu obavljati tu ulogu. 

Odgovorio sam osobi da nemam pravo pružiti savjet bez dodatnih informacija o njemu i njegovoj djevojci. Ipak, ponudio sam mu jedan mali savjet, koji ću objasniti kasnije. Imam dosta prijatelja koji su u dobi od četrdeset i više godina i nisu u braku. Neki su bili u braku u mladosti, ali se razveli iz različitih razloga, dok drugi nikada nisu stupili u brak. 

Ova druga skupina predstavlja poseban interes, pogledajmo je malo pažljivije. Jedan od takvih prijatelja je Andrej, normalan čovjek koji dobro zarađuje, vješt je u kulinarstvu, ne pije previše, ali uživa u kvalitetnim vinima. Na prvi pogled, prizor je za divljenje, ali još uvijek nije odlučio oženiti se, iako ima dugogodišnju djevojku, Jovanu. Njih dvoje su zajedno već četvrt vijeka. Andrej me je više puta pitao za savjet o braku s Jovanom. Na početku je govorio o tome da im treba vlastiti stan, a zatim je došla priča o djeci. 

Deset godina su prošle, imaju četrdeset godina, a Andrej je odjednom shvatio da mu zapravo ne treba Jovana, niti djeca. Osjeća se dobro sam sa sobom, a prisutnost žene u kući doživljava kao narušavanje njegove uspostavljene udobnosti. Jovana, s druge strane, i dalje je gajila nadu u neko čudo. No, nakon pet godina, Andrej je konačno shvatio da su različiti putevi i da život s porodicom nije ono što zaista želi. 

Ovo je trenutak kada sam dao savjet strancu. Predložio sam da žive zajedno mjesec dana, provjere svoje osjećaje i odnose, i da pronađu zajednički jezik. Siguran sam da će ovo iskustvo donijeti jasnoću, a sve bez formalnosti poput vjenčanja i komplikacija. Čovjeku u četrdesetima često nije potrebna porodica. Već je formirana osoba i uživa u svojoj ustaljenoj udobnosti. 

Žena u kući može značiti narušavanje te ravnoteže, a mnogi su već zamrznuti u svojim ustaljenim navikama i strahu od promjena. Žena, naravno, ima svoju važnost, ali rješenje je jednostavno. Postoji mnogo samaca spremnih za ljubav, ali treba biti oprezan i ne dozvoliti da se veza brzo razvije. Mnogi od njih su nerealni i nadaju se brzom ozbiljnom odnosu, što često može završiti nesretno. 

U konačnici, savjet koji sam dao strancu je živjeti zajedno neko vrijeme, provjeriti svoje osjećaje i dinamiku veze, prije nego što se odluči na formalnosti poput braka.

No comments

Powered by Blogger.