Zašto sam ostala sa mužem koji me vara - "Žena koja ode nije snažnija od one koja ostane"

Vjerovatno ste se nekada zapitali kako biste reagovali ako vas muž prevari. Da li biste ga izbacili iz kuće? Doveli do bankrota? Zabranili mu viđanje djece? 


Razmišljamo o različitim scenarijima, ali često su to samo hipotetičke situacije. Rijetke su žene koje kažu: "Da me muž prevari, prihvatila bih ga natrag." Ipak, statistički gledano, mnoge žene ostaju, uključujući i mene. Kada sam bila u braku deset godina, muž mi je priznao da me vara sa svojom asistentkinjom. Imala sam 42 godine i troje djece, te sam upravo završavala svoju 13. knjigu. 

Život je bio dobar do tog trenutka. Iako sam imala sumnje zbog vremena koje je provodio s asistentkinjom na poslu, pravdala sam to velikim projektima. Jednog dana, dok je muž bio na poslovnom putovanju s asistentkinjom, pokušala sam ga nazvati, ali nisam ga dobila. Tada sam jednostavno znala. Ne mogu to precizno opisati. Pokušala sam ubijediti sebe da sam paranoična, ali sljedeći dan, kada je konačno nazvao, inzistirala sam da mi kaže istinu. 

Djelimično je priznao – poljubili su se, ali kako se ispostavilo, njihova afera trajala je četiri godine! Bila sam u šoku i suočena s mješavinom osjećanja, od bijesa do iscrpljenosti. Ono što niko ne priča o nevjeri jeste da vas toliko potresa da čak nemate snage izbaciti ga iz kuće. Morala sam biti jaka zbog djece, kojima nismo rekli jer su bili premali. Odluka o izbacivanju mogla je doći kasnije. 

Sada sam samo morala pronaći snagu da se obučem za posao i pripremim užinu za svoje školarce. To sam ja, a takve smo mnoge od nas. Nisam nikome ispričala o muževoj aferi, osim mojoj majci, koja mi je savjetovala da se borim za brak ako ga volim. Još jedna istina koja se rijetko spominje je da muževi ne varaju nužno s privlačnijim partnerkama; često varaju s prosječnijima ili čak jeftinijima. 

Važno je napomenuti da muškarci varaju ne zato što je nešto u redu ili nije u redu s vama ili brakom, već zato što nešto nije u redu s njima samima. Misle da će pronaći odgovor u aferama. Kasnije se ispostavilo da nije imao samo aferu s asistentkinjom, već i s mnogim drugim ženama prije mene. Duboki problem bio je u njemu, a gledala sam ga kako se suočava s posljedicama, otac moje djece, kako se raspada, i osjećala sam sažaljenje. 

Djeca su trebala oca, pa smo prolazile kroz teške trenutke kako bismo obnovili brak. Ono što sam naučila je da žene koje odlaze nisu nužno jače od onih koje ostaju. Obnovila sam svoj brak prema svojim pravilima, koja uključuju iskrenost, transparentnost i međusobno poštovanje. Odluke donosim na osnovu svojih vrijednosti.

No comments

Powered by Blogger.