Djeca su ogledalo roditeljskih problema - Psihološki savjeti za bolje porodnične odnose

Bez obzira na to kako roditelji nastoje oblikovati ponašanje svoje djece, ona će se najviše formirati kroz promatranje, upijanje i oponašanje onoga što vide u svom okruženju. 


Odrasla djeca često pokušavaju utjecati na svoje roditelje, tražeći pažnju i brigu koje su možda osjećali da su im bili uskraćeni. Ponekad, nakon idiličnog djetinjstva, odrasla djeca mogu doživjeti razočaranje kada shvate da roditelji nisu savršeni. Međutim, važno je shvatiti da nijedan čovjek nije savršen, i svatko nosi sa sobom kombinaciju mana i problema, ali i kvaliteta i pozitivnih osobina. 

Bez obzira na svoje nedostatke, svaki roditelj, bilo otac ili majka, pruža svojoj djeci ono što sam ima – ljubav iz duše, izraženu na način na koji zna. Oscar Wilde je jednom zapaženo izjavio: "Djeca prvo vole svoje roditelje; onda ostare i osude ih, a ponekad im i oproste." Važno je shvatiti da svaka odrasla osoba samostalno odgovara za svoj život. 

Moguće je živjeti cijeli život opterećen optužbama prema roditeljima za vlastite neuspjehe, no bitno je prihvatiti činjenicu da je prošlost onakva kakva jest i prestati s neprestanim pravljenjem "računa" svojim roditeljima. Kora Antarova je mudro rekla: „Nije važno šta su napravili od tebe. Važno je šta si napravio od onoga što je napravljeno od tebe.” . 

Ako nismo u mogućnosti promijeniti svoje roditelje, možemo barem promijeniti svoj stav prema njima – s empatijom, razumijevanjem i manje osuđivanja. U isto vrijeme, važno je ne dopustiti manipulacije, neprimjerenu kontrolu ili potpuno podređivanje. Trebamo zapamtiti da naš odnos prema roditeljima ima odražavajući efekt na to kako će se naša vlastita djeca ponašati prema nama u budućnosti. Važno je graditi odnose temeljene na međusobnom poštovanju, razumijevanju i komunikaciji, izbjegavajući zamke koje bi mogle otežati odnose s najbližima.

No comments

Powered by Blogger.