Kako se ponašati sa bliskim ljudima koji su stalno nezadovoljni: Fraza koja pomaže da se zaštitite

Postoje ljudi koji čini se da su uvijek nezadovoljni, stvarajući negativnu atmosferu oko sebe. Važno je izbjegavati padanje u zamku njihove provokacije, jer je njihovo nezadovoljstvo oblik provokacije.


Nerijetko se suočavamo s bliskim osobama koje neprestano preplavljuju naš um različitim primjedbama, savjetima i negativnostima koje ne nose ništa konstruktivno. Na taj način, narušavaju naše raspoloženje i šire pesimizam oko nas. Takva osoba može biti partner koji stalno naglašava negativne aspekte, tvrdi da sve što radimo nije ispravno – pogrešno govorimo, pogrešno se oblačimo, čak i pogrešno smijemo. 

Isto tako, nezadovoljna osoba može biti kolega s posla koji, iako ne zavisi od nas, uvijek iznosi svoje nezadovoljstvo, kritikuje naš rad i sugeriše kako trebamo više truda uložiti. Mnogi padaju u zamku vjerujući da mogu promijeniti te osobe, ali istina je da su one često ovisne o svom nezadovoljstvu. 

Bitno je zapamtiti da su osobe koje crpe našu energiju izvor nevolja i razočaranja u životu. Kako biste sačuvali svoje samopoštovanje, korisno je koristiti frazu koja vam može pomoći zaštititi se od negativnosti koju te osobe unose u vaš život. 

"Ako vam se nešto ne sviđa kod mene, slobodno idite, nećete mi nedostajati." 

Ova fraza može djelovati kao moćan štit protiv osoba koje izražavaju nezadovoljstvo prema vama. Osobe koje uvijek kvare vaše raspoloženje i donose samo negativnost u vaš život, sigurno vam neće nedostajati. Nemojte prilagođavati svoj život onima koji nisu postigli ništa, nisu vam uzor i koji, osim širenja nezadovoljstva, nisu postigli ništa u svom životu.

No comments

Powered by Blogger.