Kinder Maxi King torta - Savršen spoj lješnjaka, čokolade, karamele i sira

Ova torta je fantastičan spoj pečenih lješnjaka, karamele, mliječne čokolade i maskarpone krema. Ukus naravno nije identičan nego bolji! 


Kora: 
- 2 jaja 
- 100g šećera 
- 1 vanilin šećer 
- malo soli 
- 100ml ulja 
- 80ml mlijeka 
- 80g brašna 
- 50g mljevenih pečenih lješnika 

Krem: 
- 500g maskarpone sira 
- 200ml slatke pavlake
- 350-400g karamel namaza ili domaće karamele
- 1 kremfix po potrebi, nije neophodno 

Ganaš: 
- 150g miječne čokolade 
- 70ml slatke pavlake 
- 150g sjeckanih pečenih lješnika

Priprema: 

1. Mikserom umutiti jaja, šećer, vanilin šećer i so. Mutiti par minuta, smjesa treba da postane svijetlo žuta i da se udvostruči. Zatim dodati mlijeko i ulje, opet umutiti. Pomješati brašno i lješnike, dodati u smjesu i polako umješati. Smjesu sipati u kalup obložen pek papirom prečnika 20cm i peći 20ak minuta na 180 stepeni. 

2. Nakon pečenja ostaviti koricu da se ohladi u potpunosti. 

3. Za fil mikserom umutiti maskarpone i 2 pune kašike karamele. Dodati neumućenu slatku pavlaku (ako je biljna) i mutiti dok smjesa ne postane gusta. Mlječnu slatku pavlaku prvo treba zasebno umutiti i zatim polako spatulom spojiti sa maskapone smjesom. Po potrebi dodati 1 kremfix. 

4. Za slaganje prerezati koru na 2 dela. Obe kore sa jedne strane namazati sa 2 pune kašike karamele. Prvu koricu sa karamelom na gore staviti na stalak, oko nje prsten. Rasporediti fil i staviti drugu koricu, strana sa karamelom ide na fil. 

5. Tortu odložiti u frižider na 3h, nakon toga skinuti prsten, napraviti ganaš: zagrejati čokoladu sa slatkom pavlakom, mješati i grijati dok se ne sjedini. 

6. Ganaš rasporediti na površini torte, slobodno neka curi sa strane da bi se sjeckani lješnici zalepili.

No comments

Powered by Blogger.