Koja vrsta braka je najstrašnija i osuđena je na propast? - Odgovor iz knjige Oskara Vajlda

Veze čine važan segment naših života. Bez obzira na to koliko smo skloni samostalnosti, veze, pa čak i prijateljske, postaju neizostavni dio ljudskog iskustva. 


Za neke ljude, prijateljstva nisu dovoljna, teži su romantičnim vezama koje imaju potencijal prerasti u trajni brak. Međutim, brak nije jednostavan poduhvat, iako se rijetko ko vjenčava s idejom da će se razvesti, razvodi ipak nisu rijedak fenomen. Kako izbjeći takav ishod i postoje li veze koje su unaprijed osuđene na nesreću? 

Oni koji dijele duboko međusobno poštovanje, povjerenje i vjeruju jedno drugome, često će izgraditi najdugovječnije i najuživajuće brakove. Ovo nije ograničeno samo na ljubavnu dimenziju. Partneri trebaju dijeliti jednak nivo poštovanja, uzajamnog povjerenja i vjere. Ovo nije jednostavno, pogotovo ako je jedan od partnera prethodno prošao kroz teške i bolne ljubavne odnose. 

Ponovno uspostavljanje povjerenja, suzbijanje ljubomore, oslobađanje od kontrole i vjera u iskrenost partnera predstavljaju izazov. Međutim, ako oba partnera dijele isti nivo povjerenja, njihov brak će biti čvrst. Kako biste očuvali povjerenje u braku, morate svjesno raditi na izgradnji odnosa. Važno je razumjeti sastav povjerenja, koji uključuje osobni prostor za svakog partnera. 

Ponekad je teško potpuno vjerovati partneru, ali važno je shvatiti da svatko treba svoj privatni prostor. Kontrola partnera nije rješenje, već podrška, posvećivanje vremena jedno drugome, iskreno izražavanje hvale i poštovanje. Izgradnja trajnog povjerenja zahtijeva trud i svjesnost. Postoje dvije vrste veza koje su unaprijed osuđene na razvod. 

Prva vrsta obuhvata odnose u kojima osnovne karakteristike povjerenja i poštovanja jednostavno nedostaju. Takve veze su često nezdrave jer nije jasno zašto su se partneri uopće udružili. Druga, još gora vrsta veze, odnosi se na situacije gdje samo jedan partner doživljava ljubav, poštovanje i povjerenje, dok drugi skriva svoj manjak istih. Ove veze su posebno bolne jer osoba koja je vjerovala ostaje bez ičega.

Kao što Oscar Wilde, irski pisac i pjesnik, kaže u svojoj komediji "Idealan muž": "Brakovi bez ljubavi su strašni. Ipak, postoji nešto apsolutno gore od brakova u kojima nema apsolutno nikakve ljubavi - brakovi u kojima ima ljubavi ali samo sa jedne strane. Jedno od srca će definitivno biti slomljeno." 

Brakovi bez ljubavi su teški, ali brakovi s jednostranom ljubavlju su višestruko gorči, jer će osoba koja je vjerovala ostati bez ičega.

No comments

Powered by Blogger.