Ne žrtvuj se, ženo - niko to neće cijeniti

Hajde da razmotrimo jednu važnu životnu istinu. Što je žena više sklona strpljenju i opraštanju, to je veća vjerovatnoća da će se oko nje okupiti muškarci koji su lijeni, djetinjasti i neodgovorni. 


Ovo je teška realnost koju mnoge žene nepravedno iskuse. Da bi postale sretne, mnoge žene osjećaju pritisak da se žrtvuju. Ta žrtva obuhvata brigu o djeci, suprugu, velikoj porodici i mnogim drugim obavezama. Briga o vlastitom blagostanju i zadovoljenje vlastitih potreba često se stavljaju po strani. 

Međutim, s godinama prolazi, a sreća se čini sve daljom. Sve postaje upravo suprotno onome što su žene očekivale. Stoga je prenošenje ideje djevojčicama da se moraju žrtvovati jedna od najgorih stvari koje roditelji mogu učiniti. Sjetimo se bajki koje su često čitane djevojčicama u djetinjstvu kako bi ih učinile poslušnima. 

Djevojčice, gledajući priče i ponekad promatrajući svoje majke kako se nose s izazovima svakodnevnog života, počinju vjerovati da je put žene uvijek put žrtvovanja i patnje. U njihovoj svijesti, gotovo sveta ženska dužnost postaje ustajanje prije svih u kući, čekanje muža i djece da se probude, pripremanje obroka, pranje veša i održavanje savršeno čiste kuće. 

Očekuje se da izgledaju besprijekorno, kao modeli Victoria's Secret-a, iako imaju istu odgovornost i zarađuju isto koliko i njihovi muževi. Iako žene možda zarađuju isto, ako ne i više od svojih muških partnera, one su i dalje pod pritiskom održavanja kuće, kuhanja obroka i izgledanja besprijekorno.

Stalno su suočene s očekivanjima da budu savršene supruge i majke. Ako ne zadovolje ove norme, suočavaju se s kritikama, često i od vlastitih muških partnera. Ako žena ne može skuhati večeru, održavati savršeno čist dom i izgledati kao model, ona je često osuđena. Iako može zarađivati isto koliko i njen suprug, očekuje se da bude besprijekorno obavljajući sve domaće i porodićne zadatke. 

Ovo nerealno očekivanje stvara pritisak na žene i često dovodi do toga da se osećaju neshvaćenima i neispunjenima. Dodatni pritisak dolazi od uvjerenja da sve najbolje treba pripasti djeci. Često se očekuje da majke odvoje najbolje komade odjeće i hranu za svoju djecu, čak i ako su djeca već odrasla. Ova nepravedna norma može rezultirati time da majke trpe odricanja i bezobzirnost svoje djece, ponekad i do te mjere da se žrtvuju za svoje odrasle potomke.

U stvarnom životu, nažalost, žene koje su sklone strpljenju i opraštanju rijetko dobivaju prinčeve. Nedostatak podrške, nepravednost, nepoštovanje i često zloupotreba dobrohotnosti postaju svakodnevna realnost. Stoga, ako žena počne shvaćati da njen život postaje sličan životu magarca koji vuče kola, možda je vrijeme da preispita svoje prioritete i prestane žrtvovati svoj život za druge. Život nije bajka o Pepeljugi, a sretne završetke neće uvijek doći samo kao nagrada za strpljenje i žrtvu.

No comments

Powered by Blogger.