Nezahvalnost prema majci može imati velike posljedice po nas - Psihoterapeut objašnjava

Bert Hellinger, njemački psihoterapeut, naglašavao je da ima izuzetan uticaj na budućnost djeteta uloga majke. 


Često je isticao da je veza s majkom od presudnog značaja, možda čak i značajnija od svih drugih prisutnih osoba u životu djeteta. Hellinger je kroz svoje literarne radove elaborirao zašto smatra da je majčina uloga ključna, izjavljujući: 

"Majčina ljubav predstavlja temelj svakog uspjeha. Izgradnja čvrstih temelja s majkom često se smatra najvećim životnim zadatkom. Za mnoge, odnos s majkom može biti izazovan tokom čitavog života, a mnogi nesvjesno zanemaruju činjenicu da je pozitivan odnos s majkom ključan za uspjeh, bilo da je riječ o karijeri ili međuljudskim odnosima. Nezahvalnost i loše postupanje prema majci mogu ostaviti dugotrajne posljedice." 

Hellinger naglašava važnost izgradnje ljubavi i mira s majkom, tvrdeći da to donosi obilje života. Iako prepoznaje da nije uvijek lako postići harmoniju s majkom, ističe da mnogo toga ovisi o djetetu. Vaša percepcija majke, vaša emotivna reakcija prema njoj, odbijanje ili negativnost - sve su to izgovori koji mogu ometati prihvaćanje majke onakvom kakva jeste, čime se opravdava loš odnos. 

Hellinger upozorava da dok god dijete odbacuje svoju majku, istovremeno odbacuje i život, karijeru te potencijalni uspjeh. Po njegovom mišljenju, pozitivan odnos prema majci rezultira pozitivnim odgovorom života. Suprotno, oni koji se ponašaju odbojno prema majci, isto tako se ponašaju prema životu i sreći. 

Na kraju, Hellinger ističe da udaljenost od majke, uzrokovana rezerviranošću i odbijanjem, rezultira udaljenjem i od sreće i od uspjeha. Dugotrajna distanca od majke, prema njegovim riječima, uzrokuje duboke promjene u našem biću i ponašanju.

No comments

Powered by Blogger.