"Ni haljinu ne valja krpiti, a kamoli ljubav" - Predivne riječi Meše Selimovića o ljubavi

Meša Selimović uvijek je posjedovao izvanredan dar izražavanja dubokih osjećaja o ljubavi, često pronalazeći riječi koje diraju srce. Bio je zaljubljen, volio je, i bio voljen... 


Odlučio sam se za ljubav. Iako je manje istinito i manje vjerovatno, plemenitije je. I ljepše. Na taj način, sve dobija više smisla - i smrt, i život. Sve te male stvari koje zbunjuju vezane za ljubav, u stvarnosti, ljubav je ta jedinstvena sila koja odolijeva svemu zlu i neprestano te ispunjava osjećajem dobrobiti. Žena je uvijek fascinantna kada je zaljubljena. Tada postaje pametnija, odlučnija, ljupkija nego ikada prije.

Muškarac, s druge strane, može biti rastresen, grub ili nerazmišljen. Hodamo bez vidljivog razloga, radujemo se bez očiglednog povoda, smijemo se bez prepoznatljivog uzroka - sve to s jednim jedinim razlogom: što smo živi i volimo se. Nema većeg razloga od tog. 

No, često prikrivamo ljubav, i time je gušimo. Šteta. Moral je tek apstrakcija, dok je život ono što stvarno jeste. Za laž koja ostane neotkrivena, za kojom se nesvjesno vara, niko nije kriv. Ljubav je možda jedina pojava na svijetu koja ne traži objašnjenje niti opravdanje. Ni haljinu nije dobro krpiti, a kamoli ljubav.

Bolje je krenuti dalje. Ona je bila tiha luka, čije sam mirnoće doživljavao kada bih bio slomljen olujom, ali uvijek srećan što se vraćam. Da nisam tebe upoznao, bio bih ljut na život, možda ne bih imao ništa, kao ni sada, ali ne bih znao šta je prava sreća. Zbog tebe se ne osjećam poraženim, ne razmišljam o osveti.

Mislim samo na tebe. Nikada više neću te ostaviti samu. Sve što nas zadesi, zadesit će nas zajedno. Hiljadu srećnih trenutaka drugih ljudi može biti poput ovoga, ali ovaj nikada više. Hiljadu ljubavi drugih može biti kao ova, ali ova nikada više.

No comments

Powered by Blogger.