Poučna priča za žene: “Možeš ti ženo sve što poželiš, samo nemoj venuti kraj lošeg muškarca”

Ako već marljivo radiš cijeli dan, nek bude to za istinskog muškarca.


Ono što jedna žena uspijeva obaviti, samo ona zna, iako često nije ni svjesna svoje snage. Možeš ti, ženo, raditi 18 sati dnevno, obavljati dva posla ako je potrebno, trčati s jednog na drugi, noseći ceger ispunjen peglanim odjevnim predmetima, samo da bi barem pokušala izgledati pristojno i, ako ništa drugo, čisto.

Možeš ti, ženo, glumiti svojoj majci stijenu. Možeš ti, ženo, raditi što god poželiš, iako možda ne bi trebala, jer, eto, određeno ti je da budeš dama, nježniji spol. Trebalo bi, ženo, da lakiraš nokte, nosiš tamni ruž koji će istaknuti tvoje usne, suknjice, haljinice i košuljice. Ne znaju oni, ženo, da ti tim rukama terminatora, osim posjekotina i ogrebotina, možeš sve!

Kuhaš ručak, donosiš, unosiš, skupljaš kao u mravinjaku. Znaš što nedostaje. Umoriš se, ali i dalje daješ. Ne stižeš, ali i dalje pružaš. Zanemaruješ poneku kritiku kako ne brineš o sebi i nemaš vlastiti život, pa čak ni ljubavni. Možeš ti, ženo, spakovati stvari u roku od 20 minuta i otići "trbuhom za kruhom". Možeš ti, ženo, živjeti u kolektivnom smještaju, u podrumu restorana pored hladnjača i bez prozora.

Možeš, ženo, putovati tramvajem, autobusom, čistiti stambene prostore uz tesne ruske zajednice, i raditi u restoranu kao kuharica i konobarica, sve u isto vrijeme. Možeš ti, ženo, imati koga god želiš u ovom gradu. Nije ti do toga. Nemaš vremena, volje ili živaca. To ne stane u tvoj dan koji traje samo 24 sata. Ne vjeruješ u međuljudske odnose. Nemaš snage ni za to. 

Zar da te itko krivi što nisi stvorena za dvoje, za vezu, što više nemaš najbolju prijateljicu i apetit za nešto slično? Možeš ti, ženo, misliti na sve osim na sebe, sve dok tvoj želudac ne zatraži "pomoć", dok samu sebe ne uhvatiš kako ne znaš je li danas jela, je li popila kavu. Ako već radiš cijeli dan, neka to bude barem za pravog muškarca i dobru osobu. A narod i susjedstvo... niti te hrani, niti oblači...

No comments

Powered by Blogger.