Prestanite tražiti izgovore za nečije loše ponašanje prema vama!

Nema više mjesta za izgovore kad su u pitanju tuđa loša ponašanja prema vama. 


Ne dopustite da vas obmane izgovori poput slabih živaca, nedostatka strpljenja ili nepoznavanja kompletnog konteksta. To je igra opravdavanja nečega što nikada ne bi trebalo biti opravdano. Isto tako, ne opravdavajte ni svoje loše postupke prema drugima. Ako osoba nije sposobna priznati svoje greške i ispričati se za nešto što nije u redu, nemojte tražiti izgovore za takvo ponašanje i time dozvoljavati da to oblikuje vaš život. 

Kada vas ljudi gledaju u oči i lažu, problem nije samo u informacijama koje vi čujete ili već znate. Suština je u tome što je to prvi znak nepoštovanja. Nemojte pravdati njihovo ponašanje pod izgovorom da se brane ili da nemate pravo saznati istinu. Situacije se mogu riješiti na mnogo bolje načine. Bolje je da vam ne govore ništa nego da vas zasipaju lažima, uvjeravajući vas da ste povjerovali u njihovu izmišljenu priču. 

Ne postoje izgovori za loše ponašanje prema vama, bez obzira na to kakav odnos imate s tom osobom. Važno je da svi budu tretirani s jednakim poštovanjem, bez obzira jesu li na prvom, drugom ili posljednjem mjestu u vašem životu. Ako se suočite s verbalnim napadima, važno je da osobi jasno stavite do znanja što radi, da to nije nešto beznačajno i da zaustavi svako omalovažavanje, ismijavanje ili podcjenjivanje, postavljajući jasne granice koje će zauvijek prekinuti takvo ponašanje u vašem životu.

To je put bez povratka, uništavanje moralnih i ljudskih granica. Kada se te granice sruše, ne živite više svoj život, već slijedite nasilnu volju onih koji su izgubili kontrolu nad svojim životima. Zapamtite da je važno započeti ispočetka, postaviti jasne granice, standarde i staviti ljubav u središte vaših odnosa. Oni koji ne prihvate te principe neka imaju vrata otvorena.

No comments

Powered by Blogger.