Psihijatar dr Panović: "Svaka igra sa loptom ili misaone igre su bolje od bilo koje video-igrice"

Tvrdim s odgovornošću da je svaka vrsta igre s loptom ili misaone igre bolja opcija od bilo koje video-igre, uključujući čak i one strategijske koje se često smatraju prikladnima za djecu. 


Snažno se protivim ideji da djeca trebaju igrati video-igre, budući da ne donose nikakve pozitivne benefite, čak ni one koje se smatraju strategijskima. Prvo, suočavamo se s problemom suhih očiju. Djeca su prisiljena gledati ekran širom otvorenih očiju, koristeći ono što u psihologiji nazivamo "pasivna pažnja". Aktivno i pasivno praćenje su dvije vrste pažnje. Aktivno slušanje sagovornika tokom razgovora primjer je aktivne pažnje, dok je pasivna pažnja način na koji održavamo kontakt s okolinom dok obavljamo druge zadatke. 

U igrama, softver je dizajniran tako da se neočekivani događaji mogu pojaviti bilo gdje na ekranu, prisiljavajući dijete da kontroliše šesnaest inča prostora širom otvorenih očiju. Ovo znači da dijete, dok ne koristi pasivnu pažnju, ne odmara se, ne obnavlja svoj mozak, već troši značajnu količinu mentalne energije. 

Izazivam djecu da isprobaju čitanje jedne stranice knjige nakon sat vremena igranja ovakvih igara. Brzo će primijetiti da im je potrebno dvostruko više vremena nego obično. Ovaj fenomen ima ozbiljne posljedice. Prisilna koncentracija na određeni sadržaj povećava potrošnju mentalne energije, izaziva umor i troši tvari odgovorne za stvaranje memorije u mozgu. Djeca koja previše igraju video-igre, nažalost, suočavaju se s potencijalnim gubitkom inteligencije. 

Osobe koje se često izlažu video-igrama mogu razviti burne reakcije čak i na male stvari, gubeći kontrolu i izražavajući agresivnost, često i prema bližnjima. Moj savjet roditeljima je da drže djecu dalje od ekrana i potiču ih na aktivnosti poput rolanja, biciklizma i boravka na otvorenom. Treba izbjeći zamku suvremene civilizacije koju predstavljaju video-igre i omogućiti djeci da razvijaju svoje vještine i kreativnost kroz fizičke i mentalne aktivnosti.

No comments

Powered by Blogger.