“Zavist je veoma štetna” - Kakvi ljudi nikada ne podliježu zavisti: Mudro zapažanje pisca

Čovjek se može suočiti sa zavišću već u ranoj fazi života, a lično sam se ja susrela s tim izazovom već u osnovnoj školi.


Kao izuzetno dobar učenik, uvijek sam redovno obavljala svoje školske obaveze i bila spremna odgovarati na časovima, što je rezultiralo time da me učiteljica posebno cijenila. Međutim, ubrzo su počele nestajati moje sveske i knjige, a ja bih ih pronalazila oštećene i raspršene po školskom dvorištu ili čak u smeću.

Učiteljica je pokazala interes da otkrije tko je odgovoran za ovo, i istraživanjem je utvrdila da je to radila djevojčica s kojom sam sjedila u klupi i koju sam smatrala prijateljicom. Mojih roditelji nisu dugo oklijevali te su me prebacili u drugu školu kako bi zaštitili moj emocionalni i školski integritet. 

"Zavidna osoba nanosi tugu sebi, kao svom neprijatelju," rekao je prvi poznati grčki filozof Demokrit. Slično razmišljanje dijelio je i Charles Louis Montesquieu, koji je rekao: "Zavidnik je sam sebi neprijatelj, jer pati od zla koje je sam stvorio."

Tokom fakultetskog perioda, imala sam priliku upoznati dva prijatelja, Sergeja i Vladimira. Obojica su bili izuzetno uspješni studenti koji su završili fakultet s odličnim rezultatima. Sergej je odlučio ostati u velikom gradu i graditi svoju karijeru, dok se Vladimir vratio u rodni grad, gdje je pronašao posao, osnovao poroicu i dobio troje predivne djece. 

Sergej je živio u gradu, uživao u poslu iz snova, putovao i privlačio pažnju žena svojim šarmom. Redovno je posjećivao Vladimira na njegovom imanju, donoseći poklone za njegovu djecu. Divio se Vladimiru zbog sreće koju je očuvao u braku. Nažalost, njihovo prijateljstvo je naglo prekinuto, a kada sam ih srela nekoliko godina kasnije, tvrdili su da nije bilo svađe, već su krenuli različitim putem.

Međutim, slušajući njihove priče, shvatila sam da je zavist bila ključni faktor u njihovim odnosima. Vladimir je zavidio Sergeju na statusu i uspjehu, dok je Sergej zavidio Vladimiru na stabilnoj porodici i sretnom braku. Sigmund Freud je naglasio kako zavist može biti destruktivna, nanoseći nam mnogo štete. Zavist truje naš život, uništava prijateljstva i dušu. 

Honore de Balzac je u jednom citatu opisao ljude koji ne podliježu zavisti: "Zavist gura bezvrijedne ljude na sitna i ružna djela, ali podstiče dostojne ljude na rivalstvo." Svako od nas je barem jednom u životu osjetio zavist prema nekome, ali važno je ostati dostojan. 

Umjesto da zavidimo drugima na njihovom uspjehu, trebamo ih koristiti kao motivaciju da i sami postignemo isti uspjeh. Ne dopustite da vas zavist uništi i da zbog nje izgubite važne ljude u svom životu.

No comments

Powered by Blogger.